Тестування та Донеччині та Луганщині буде перенесено з основної сесії, яка відбуватиметься з 3 до 27 червня, на додаткову — з 11 до 27 липня. «Ми рекомендували профільному міністерству та Українському центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) передбачити можливість перенесення тестування дітей у зв’язку зі складною суспільно-політичною ситуацією, загрозою життю і здоров’ю абітурієнтів, неможливістю доставити тестові завдання, збереженню конфіденційності тощо», — повідомив  журналістам під час брифінгу в Будинку уряду віце-прем’єр міністр Олександр Сич.

Технологічна готовність є, безпеки немає

Нагадаємо, загалом для участі в цьогорічному незалежному оцінюванні зареєструвалося 297 тисяч абітурієнтів. З них 23 тисячі — в Донецькій і 13 тисяч — у Луганській областях. Абітурієнти цих регіонів зможуть обирати, проходити незалежне оцінювання за місцем проживання чи в інших регіонах. За словами директора УЦОЯО Ігоря Лікарчука, відсьогодні абітурієнти Донеччини та Луганщини на своїх онлайн-сторінках можуть перереєструватися і вказати той регіон країни, де вони хочуть пройти тестування під час додаткової сесії. «Або проходити його за місцем проживання в Донецькій чи Луганській областях. Ми сподіваємося, що до середини липня там може відбутися стабілізація ситуації», — повідомив він. Якщо абітурієнт вирішив проходити ЗНО в іншому регіоні, то зробити відповідну позначку в реєстраційній формі на своїй персональній сторінці потрібно до 5 липня.

«Такі дії вимушені, з огляду на ситуацію, яка склалася в Донецькій та Луганській областях. І якщо ми технологічно готові провести там ЗНО, то інші служби не можуть гарантувати безпеку його учасників та тестових матеріалів. Саме цим і було зумовлено прийняття такого рішення», — пояснив Ігор Лікарчук.

Він наголосив, що Український центр оцінювання якості освіти готовий до проведення ЗНО на всій території країни. «Технологічно ми завершили цикл підготовки. На початку квітня я зробив заяву про те, що ЗНО в Україні перебуває під загрозою зриву внаслідок безвідповідального ставлення до цього процесу попередньої влади та керівництва МОН. Сьогодні я роблю повторну заяву, що немає серйозних загроз, які б унеможливили проведення ЗНО на всій території країни. Є реальні загрози безпеці учасників тестування і тих, хто його проводить, і загроза щодо безпеки тестових матеріалів на території Донецької та Луганської областей», — повідомив Ігор Лікарчук. Якщо ж виникнуть проблеми і з додатковою сесією для цих вступників, в Українському центрі готові так само, як це свого часу було зроблено для абітурієнтів Криму, запропонувати ще одну спеціальну сесію. «Але лише за умови, якщо під час додаткової сесії вступники не зможуть реалізувати своїх можливостей», — наголосив Ігор Лікарчук.

У всіх інших областях тестування проходитиме за тим графіком, який було оголошено раніше. Всі абітурієнти вже мали отримати  запрошення, де вказано дати, пункт тестування, адресу, куди їм потрібно прийти для написання тестів.

Цьогорічне тестування відбудеться за особливих умов. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Під контролем Кабміну

За словами Олександра Сича, вчора пройшла міжвідомча нарада, в якій узяли участь представники МОН, МВС, СБУ, Мінфіну, Мінінфраструктури та інших відомств. «Представник кожного з міністерств доповів про стан готовності сприяти проведенню ЗНО та отримав відповідні доручення, які ми жорстко контролюватимемо на рівні Кабінету Міністрів. Як завжди, стоїть питання вчасного фінансування. Мінфін звітує, що всі належні кошти з його боку перераховано. Є питання до Держ?казначейства, й ми їх вирішуватимемо, аби вчасно було оплачені потрібні платежі», — повідомив Олександр Сич, додавши, що є питання й щодо  збереження конфіденційності під час передачі тестових матеріалів: «Це 52 тонни матеріалів, які потрібно доставити». Крім того, МВС та СБУ отримали завдання організувати безпеку як місць тестування, так і абітурієнтів та педагогів. Міністерство охорони здоров’я повинно забезпечити цілодобове чергування та проконтролювати видачу відповідних довідок, які дають підстави абітурієнтам перенести тестування.

Як повідомив віце-прем’єр, у ще одному проблемному регіоні — Криму — під час перереєстрації на ЗНО 600 абітурієнтів виявили бажання писати тести на материковій частині України. «Ми проаналізували з Мінінфраструктури можливість безперебійного сполучення із Кримом, і дійшли висновку рекомендувати цим учням завчасно прибути на материкову частину, оскільки з 1 червня можливі ускладнення у графіку руху сполучення і поїздів, і автобусів, — повідомив Олександр Сич. — По-перше, це пов’язано з тим, що з наступного місяця змінюється розклад руху, по-друге, Росія вводить свою систему придбання квитків, яка корелюється з українською, скажемо так, як із системою міжнародного сполучення. Тому можуть бути ускладнення. У свою чергу в тих регіонах, де ці абітурієнти зареєструвалися для проходження ЗНО, ми звертатимемося до місцевих органів влади, ректорів вищих навчальних закладів, щоб вони максимально сприяли їм у забезпеченні житлом тощо».

Місця проведення тестування, прилеглі території, абітурієнтів та педагогів, так само, як і тестові завдання, посилено охоронятимуть. Відповідні фахівці моніторитимуть санітарно-епідеміологічну ситуацію в місцях, де проходитиме зовнішнє незалежне оцінювання. За словами Ігоря Лікарчука, цього року всі пункти тестування намагатимуться забезпечити металошукачами, але їхнє застосування не порушуватиме прав учасників ЗНО.