ДИПЛОМАТІЯ

Україна вимагає всебічного і об’єктивного розслідування інциденту, внаслідок якого загинуло двоє наших співгромадян 

До Міністерства закордонних справ викликано Тимчасового повіреного Російської Федерації в Україні Андрія Воробйова у зв’язку із інцидентом, що стався 17 липня в акваторії Азовського моря за участю катера Прикордонної служби Росії. Внаслідок його зіткнення з українським маломірним судном загинуло двоє громадян України. Одного нашого співвітчизника врятовано, а пошуки решти двох тривають.

Про це йдеться в оприлюдненій заяві МЗС щодо інциденту. Відомство також повідомляє, що під час зустрічі тимчасово виконуючий обов’язки міністра закордонних справ Руслан Демченко висловив глибоке занепокоєння української сторони у зв’язку з діями російських прикордонників та непропорційністю застосованих ними заходів, які призвели до трагічних наслідків, і вручив представнику російського посольства дипломатичну  ноту.

Українська сторона вимагає проведення всебічного та об’єктивного розслідування цього інциденту за участю українських і російських компетентних органів, а також вжити відповідних заходів з метою недопущення повторення подібних випадків у майбутньому.

У відповідь російська сторона висловила співчуття у зв’язку з інцидентом, в якому постраждали українські громадяни, а також запевнила в тому, що з її боку буде вжито необхідних заходів для забезпечення належного розслідування. Російська сторона також запевнила, що надасть усебічного сприяння лікуванню постраждалих, пошуку зниклих безвісти, а також репатріації тіл загиблих українських громадян.

За дорученням Руслана Демченка Генеральний консул України у Ростові-на-Дону прибув на місце події з метою забезпечення координації спільних дій компетентних органів двох країн щодо розслідування інциденту, пошуку зниклих безвісти громадян України, надання допомоги постраждалому та забезпечення репатріації тіл загиблих на Батьківщину.

Ситуацію тримає на контролі й Президент Віктор Янукович, який доручив уряду забезпечити пошук громадян України, які пропали безвісти у районі коси Довжанська. Кабмін зобов’язано вжити комплексних заходів для запобігання подібним трагедіям у майбутньому, а компетентні органи — провести всебічне, повне та об’єктивне розслідування події. МЗС доручено надати необхідну консульську допомогу постраждалому громадянину України, а також  родинам загиблих та зниклих безвісти співгромадян.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»