Віце-президент громадської організації «Контроль народного майна України» Євген Чередніков вважає, що доведення до банкрутства хімічного гіганта має всі ознаки фіктивності. На його думку, воно було заздалегідь сплановане і здійснювалося підконтрольним Дмитру Фірташу і Сергію Льовочкіну менеджментом.

«Підконтрольна Фірташу і Льовочкіну структура КУА «Промислові інвестиції», яка ініціює банкрутство ПАТ «Сумихімпром» – зазначає УНІАН, цитуючи експерта, - спершу не була кредитором підприємства. Вона придбала права боргу «Сумихімпрому» на суму 40 мільйонів гривень у банку «Форум». По суті можна говорити про примус банку до цієї оборудки. У «Форуму» було рішення суду про стягнення з підприємства заборгованості. Однак підконтрольний Фірташу менеджмент протягом тривалого часу ухилявся від виконання цього та інших судових рішень. Придбання «Промисловими інвестиціями» права боргу мало на меті створення юридичних передумов і формального приводу для ініціювання банкрутства сумського виробника хімічної промислової та титанової продукції. Буквально через місяць після одержання права боргу, КУА «Промислові інвестиції» звернулися до суду з вимогою порушити справу про банкрутство «Сумихімпрому». Суд це звернення задовільнив», – зазначає експерт.

У напрямку доведення підприємства до банкрутства працював і менеджмент Дмитра Фірташа. При цьому слід зазначити, що на момент винесення рішення про початок процедури банкрутства фінансове становище ПАТ «Сумихімпром» не було критичним. А питання погашення заборгованості просто залежало від бажання чи небажання менеджменту погасити його. Небажання це робити було продиктовано намірами олігарха визнати ПАТ «Сумихімпром» неплатоспроможним і після цього сформувати підконтрольний комітет кредиторів. Що і було зроблено.

«Кінцевою метою цих дій є ліквідація підприємства як юридичної особи з наступним заволодінням виробничими потужностями «Сумихімпрому». Або узгодження державою такого плану санації, який дозволить структурам олігарха керувати підприємством якомога довше», – вважає Євген Чередніков.

Леонід МІНЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»