Вони живуть по різні боки кордону, але їх багато що об’єднує, передусім Карпатський регіон. Звичайний текстовий каталог доповнено кінопродукцією, тож інформація доступна у вигляді текстів і відео, сказав кореспондентові «УК» директор Центру Йосип Торпоі. 

Для цього закарпатські упорядники багато разів їздили до угорських умільців. Встановлені з ними контакти ставали набутком майстрів найзахіднішого українського регіону, як і їхні вміння та навички. До того ж представники краю за Карпатами влаштовували для закордонних майстрів майстер-класи, які набули найяскравішого втілення під час «Берегфесту». Тоді в Береговому зробили цілу вулицю-ярмарок, на яку зі своїми виробами прийшли понад 20 угорських умільців.

Ми значною мірою відновили історичні зв’язки, традиції, які існували раніше, додав Йосип Торпоі. 

У каталозі інформація про більш ніж 140 майстрів та умільців українською, угорською та англійською мовами. Вони займаються різними ремеслами — від бісероплетіння до шкіряного виробництва. Із Закарпаття найкраще представлено майстрів з Ужгородського, Берегівського, Виноградівського та Іршавського районів, а також обласного центру. Каталог вміщує і відомості про 25 майстрів з Угорщини. Є й інформація про творчі центри і спілки, які займаються з дітьми та проводять майстер-класи.

Цікавості каталогу додають рухомі сюжети: про майстрів-умільців розповідають 15 фільмів кількома мовами.

Вірить у корисність проекту для мандрівників по обидва боки кордону голова Асоціації сільського туризму області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина) Ганус Арпад. 

— Ми намагалися знайти людей, які вміють виготовляти сувеніри і продукти, які представляють регіон, стверджує він. Глобалізація настільки проникає, що треба робити своє, приваблювати туристів тим, що можна купити тільки в нас. Ми будемо не цікаві для Європи та самих себе без збереження наших давніх ремесел, і це слід враховувати.

Людину за каталогом можна знайти, дізнатися більше про неї, налагодити контакт. Виданий каталог представлений в Ужгородському та Берегівському турінфоцентрах.