УПЕРШЕ

Наталя ЛІЩИНСЬКА
для «Урядового кур’єра»

Інститут молекулярної біології і генетики НАН України  став координатором проекту Європейського Союзу «Зміцнення співпраці між ЄС та Україною в галузі молекулярної біомедицини». Його партнери — Міжнародний інститут молекулярної та клітинної біології (Польща) та  Інститут онкології Гюстава Руссі (Франція). Зазвичай лідерство у таких консорціумах відводиться науковій установі, яка представляє Співтовариство. Слід також зазначити, що   це єдиний спільний проект у галузі наук про життя. 

Як зазначила вчений секретар інституту Яніна  Міщук, він розрахований на 3 роки, а його бюджет становитиме півмільйона євро. Відповідаючи на запитання журналістів щодо головних завдань, які стоять перед учасниками, вона уточнила, що «це науково-організаційний проект, в результаті якого повинні з’явитися нові дослідницькі проекти як у нашому інституті, так і в інших наукових закладах країни, в тому числі й медичних».

Так, європейці мають намір більше дізнатися про  кращі  українські наукові центри, співпраця з якими сприятиме новим досягненням людства. Тому певні кошти в рамках фінансування проекту відводяться на залучення  якомога більшої кількості наших науковців та медиків для участі в майбутніх проектах ЄС. Уже перша міжнародна конференція «Молекулярні процеси при онкологічних та нейродегенеративних захворюваннях», яка відбулася вчора в рамках проекту,  зібрала понад сотню учасників.

Передусім українські науковці матимуть змогу переймати у своїх зарубіжних колег надзвичайно багатий досвід навичок співпраці в рамках ЄС і здійснення наукових досліджень у галузі біомедицини. Крім того, в рамках проекту заплановано розробити стратегію розвитку Інституту молекулярної біології і генетики щодо медичних досліджень.