ПЕРСПЕКТИВА

З  початку цього  року близько 30 тисяч громадян України забажали взяти участь у державних житлових програмах

У першому півріччі 2013 року українська будівельна галузь працювала на четвірку. Саме таку оцінку цій важливій індустрії поставив днями на прес-конференції міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон) Геннадій Темник.

«За цей період прийнято в експлуатацію 4,5 мільйона квадратних метрів житла, що на 6,6% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. А загалом обсяг виконаних будівельних робіт становить 23 мільярди гривень», — розповів він.

Треба зазначити, що хоча реалізація програми «Доступне житло», старт якій було дано Президентом України, мала певні проблеми,  робота в цьому важливому напрямку триває непогано. Так,  у рамках здешевлення вартості іпотечних кредитів за цією програмою надано 1908 таких позик на загальну суму 441,2 мільйона гривень. Лише за перше півріччя цього року наші громадяни змогли отримати 675 кредитів за програмою «Доступне житло».

За інформацією Мінрегіону, найбільше квартир  за січень-червень 2013 року отримали громадяни у Сумській (70), Вінницькій (81) областях та Києві (92).

У цілому Законом «Про Державний бюджет України на 2013 рік» за програмою здешевлення іпотечних кредитів передбачено призначення в обсязі 300 млн грн. Також очікується укладання 4 тисяч кредитних договорів за  цією програмою.

Активно  розвивається і програма «Власний дім», в рамках якої видаються пільгові кредити на придбання або зведення приватного будинку. Так, за звітний період було надано 2278 кредитів. Як зазначив Геннадій Темник, у першому півріччі 2013 року зведено 410 будинків загальною площею трохи більше

41 тисячі квадратних метрів, а державними та місцевими бюджетами на реалізацію цієї програми цього року передбачено освоєння понад 109 мільйонів гривень.

Ще одну,  доволі промовисту цифру озвучив міністр: з початку цього  року близько 30 тисяч громадян України виявили бажання взяти участь у різних державних житлових програмах. У принципі є великі можливості для того, щоб мрії людей стали реальністю. Це підтверджується насамперед тим, що на цей час по всій країні вже підготовлено 43 земельні ділянки. Як відомо, земельне питання   було завжди  головним болем   для забудовників та девелоперів. Тепер на вже підготовлених ділянках заплановано будівництво 194 житлових будинків, що дасть змогу забезпечити доступним житлом 22 тисячі сімей.

Також у першому півріччі  здано в експлуатацію 376 будинків, які числилися незавершеними. Більша частина з цих помешкань  житлові. Але на сьогодні загальна кількість недобудов в Україні ще сягає чималої цифри — 15 733. Більшість з них належать до приватної та комунальної власності, менше — до державної.

Торкнувся міністр також і стану розвитку іншої дуже важливої галузі — виробництва будівельних матеріалів. «Дуже приємно для всіх нас те, що показники експорту вітчизняних будматеріалів постійно зростають. А вивіз цієї продукції за кордон у  січні-травні 2013 року перевищив імпорт у 2,2 раза. Ми і надалі проводитимемо політику максимального використання будівельних матеріалів вітчизняного виробництва при спорудженні об’єктів в Україні», — зазначив він.

До того ж останніми роками вітчизняні підприємства промисловості будівельних матеріалів активно працюють над сучасним переоснащенням своїх заводів. Так, на сьогодні вже 41 підприємство галузі це зробило повністю або частково. Ці заводи, за даними Мінрегіону, на 25—30% збільшили номінальну потужність, підвищили якість продукції та зменшили її собівартість і завантажені на 80—97%. Для порівняння слід сказати, що ті підприємства, які ще не розпочали проводити такого переоснащення, завантажені лише на 20—30%.

Загалом же очевидно, що  будівництво прокинулося від сплячки після кризи і шаленого падіння обсягів у  2009—2010 роках.