Комплекс осінньо-польових робіт на Буковині завершено. Цього року в усіх категоріях господарств області площа збирання зернових, зернобобових, а також технічних культур була на 12,6 тисячі гектарів більшою, ніж у 2014-му. Тепла ясна осінь дала змогу сповна зібрати навіть сою, усі посіви якої під щедрим сонцем успішно дозріли. Тож нічого на полях не замете снігом.

Літо було як ніколи посушливим — подекуди дощило всього на 30% сезонної норми. Але завдяки професіоналізму сільгоспвиробників область має хороші врожаї і сповна забезпечена зерном, овочами та фруктами. Приміром, за потреби 50 тисяч тонн яблук для внутрішнього споживання, їх зібрано 200 тисяч тонн. Те саме з картоплею і капустою.  Найвищі врожаї ранніх зернових і зернобобових культур зібрали в Кіцманському районі — 51,6 тисячі тонн з площі 10,4 тисячі гектарів.

Загалом із продуктів харчування Буковина змушена буде завозити морську рибу і цукор, хоча ще недавно п’ять потужних цукрозаводів краю, працюючи на власній сировині, поставляли солодку продукцію навіть за межі країни.

— Маючи хороші врожаї, працюємо над створенням в області потужної переробної бази, а також сучасних фрукто- і овочесховищ, — каже директор департаменту агропромислового розвитку Чернівецької обласної державної адміністрації Олександр Варжевський.

Рентабельність вирощування сільгосппродукції, попри несприятливі погодні умови, висока: від 35% на ячмінь до 56% на овочі та сою. Відповідно високими залишаються і прибутки. Агрохолдинги, що працюють на буковинських ланах, орендуючи приватні паї та землі запасу сільрад, виконують взяті перед територіальними громадами соціально-партнерські зобов’язання щодо фінансування заходів з проектів розвитку сіл і селищ.