Водіям маршрутних таксі, які здійснюють перевезення по місту Миколаєву та області, порадили пройти повторне навчання в автошколах, зокрема навчитися етиці та культурі спілкування. З такою пропозицією виступило керівництво Миколаївського обласного управління ДАІ на черговій зустрічі з представниками підприємств-перевізників у міськвиконкомі. Так, начальник ДАІ Миколаївської області Віталій Бондаренко повідомив, що протягом останнього часу працівники управління здійснювали відеофіксацію порушень Правил дорожнього руху водіями маршрутних таксі. Таких порушень безліч. Окрім того, він зазначив, що на адресу Державтоінспекції постійно надходять скарги від миколаївців щодо поведінки водіїв-порушників. 

Насправді з нахабством водіїв маршруток щодня стикається чи не кожен мешканець Миколаєва. Гучна музика в салоні, нецензурна лайка, такі самі  коментарі з приводу обгону «колегами», небажання брати пільговиків, розмови по телефону — далеко не повний перелік тих дій, які дратують пасажирів. Якість транспортного обслуговування, на думку багатьох, переважно залежить саме від поведінки водіїв.

Всі водії маршруток мають бути чемними і поважати пасажирів. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Водночас на зустрічі начальник міського управління ДАІ В’ячеслав Романов повідомив і про претензії та зауваження водіїв транспортних засобів. Зокрема водії неодноразово вказували на відсутність освітлення на вулицях, про розміщення рекламних конструкцій з порушенням Правил дорожнього руху, про незручність розміщення зупинок та наявність дерев, які закривають видимість у напрямку руху.

Стосовно дерев — у міському департаменті житлово-комунального господарства відповіли, що на їх обрізання бракує коштів, проте чиновники запевнили, що найближчим часом проблему розв’яжуть. Заступник Миколаївського міського голови Олександр Женжеруха розкритикував керівників підприємств-перевізників, чиї водії поводяться зухвало на дорогах, пригрозивши їм розірванням договору на перевезення пасажирів з виконкомом. «Водій вважає, що він чи не один такий у місті й більше немає інших транспортних засобів, — висловився Олександр Жоржович, — зупиняються за принципом «де схотів», навіть у лівій смузі. Виникає запитання: де наші начальники колон, бригадири, керівники підприємств? Адже згідно з цими фактами співробітники Державтоінспекції постійно направляють приписи. Втім, на них не отримують реакції. Панує повна безвідповідальність».

Одне з головних питань, що порушувалося на зустрічі керівників фірм-перевізників, представників Державтоінспекції та міської влади, було присвячене поведінці водіїв. Начальник ДАІ області Віталій Бондаренко повідомив, що керівництво автошкіл Миколаєва погодилися безкоштовно провести з перевізниками уроки з етики та культури спілкування. Так, викладач однієї з автошкіл, виступаючи на зустрічі, зазначила, що водії неприпустимо спілкуються не тільки з пасажирами, а й між собою, постійно змагаючись на дорогах і безпричинно сигналячи один одному. Страждають пасажири, порушуються правила дорожнього руху. Тож автошколи та ДАІ готові допомогти виправити ситуацію. Відтепер слово за керівниками підприємств і водіями. Вони поки не висловили однозначної думки щодо проходження перепідготовки й курсів з етики та культури поведінки.