За півроку вітчизняні агрокомпанії подешевшали на понад 20%. Такого висновку дійшла асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», проаналізувавши капіталізацію 15 українських сільгоспкомпаній, представлених на світових біржах. 

Так, за даними УКАБ, цей показник за шість останніх місяців впав на понад 1,1 мільярда доларів США  (-22,2%), а з жовтня 2013 року — на 2,5 мільярда  доларів США (-39,1%) та станом на кінець серпня сягнув 3,9 мільярда доларів. За цей період найбільше зменшилась ринкова капіталізація агрохолдингу «Мрія», який напередодні оголосив технічний дефолт, зі зменшенням на 472,5 мільйона доларів США (-66,9%), KSG Agro, до якого нещодавно були застосовані санкції у вигляді виключення з лістингу на Варшавській фондовій біржі через невчасне подання звітності, зі зменшенням на 19,5 мільйона доларів США  (-57,9%) та «Мілкіленд» — на 45,5 мільйона доларів США  (-49,3%). Збільшення капіталізації показала лише одна компанія — Ovostar — на 7,7 мільйона доларів (+6,3%).

За словами гендиректора УКАБ Володимира Лапи, нинішня капіталізація найнижча за останні 5 років. Серед причин, які призвели до цього, експерт назвав військові дії на сході, політичну і макроекономічну нестабільність, зокрема ситуацію на фінансових ринках та перманентні спроби змінити податкову систему для АПК.

Водночас, за даними «УкрАгроКонсалт», уже у вересні котирування українських агрохолдингів на Варшавській біржі показали суттєве зростання. Так, найбільше зросла ціна акцій KSG Agro — на 46,99%, «Агротону» — на 24,83%, «Мілкіленд» — на 17,76% і «Астарти» — на 9,06%.

У мінусі залишився тільки найбільший український виробник круп Cereal Planet, чиї котирування на зазначену дату впали на 0,37%, а за останній тиждень — на 1,72%.