ЗАПОРІЖЖЯ

В області створюють систему екстреної  допомоги

Нині в області виїжджають на виклики 179 автомобілів швидкої допомоги, з них  75% використовуються вже понад десять років та потребують заміни—така невтішна статистика прозвучала з вуст профільного заступника голови  Запорізької облдержадміністрації Андрія Запорожченка. Тим часом таких автівок  потрібно 250.  Торік область отримала 30  нових автомобілів швидкої допомоги, чотири з них — реанімобілі.  На жаль, своєчасно не було забезпечено  фінансування з держбюджету. Тому подекуди  в районах, де влада  не знайшла змоги закрити це питання за рахунок місцевого бюджету, автівки не працюють.

— Ми переконалися, що такі питання краще вирішувати централізовано, — зазначив Андрій Запорожченко. — Тому ця власність  від місцевих громад  була передана  до обласної. Ще в січні на сесії обласної ради затвердили рішення про створення комунальної установи «Запорізька станція екстреної (швидкої) медичної допомоги». У свою чергу, голова облдержадміністрації  Олександр Пеклушенко, даючи оцінку перетворенням у галузі,   відзначив, що оновлена та якісно змінена система екстреної медичної допомоги об’єктивно потребуватиме й інших обсягів фінансування. В цьому контексті керівник обласної виконавчої влади повідомив, що нинішнього року   область додатково  отримає 50 нових автомобілів швидкої медичної допомоги та  12 мільйонів  гривень на розвиток медицини.

Тривають роботи  щодо  створення  центральної диспетчерської для служби екстреної медичної допомоги, що прийматиме всі повідомлення за номером «103» і розподілятиме їх між бригадами 6 новостворених у Запорізькій області  районних підрозділів. Передбачається  обладнати її  інтерактивною мапою краю, на якій відображатиметься маршрут та розташування кожної карети швидкої, і саме ту бригаду, яка перебуватиме найближче до місця виклику, направлятимуть до пацієнта.

— Усі автомобілі екстреної медичної допомоги обладнуються  медичною технікою, GPS-навігаторами, мобільним зв’язком та комп’ютером, що дасть змогу за потреби зв’язатися з вузькими фахівцями та провести термінову консультацію, — повідомив Андрій Запорожченко. — Питання фінансування  оснащення автомобілів вирішуємо  коштом обласного бюджету, не очікуючи на надходження із держбюджету.

Також посадовець розказав про перемовини із керівництвом підприємства «Мотор Січ», що спеціалізується на випуску гвинтокрилів, про поставку Мі-2  для місцевої санавіації. Передбачають повітрям доправляти в обласний центр тяжких пацієнтів із глибинки, куди не дістатися автівкою — чи дороги немає, чи часу на транспортування обмаль.

Щодо  комплектації штату працівників, адже нині   дефіцит лікарів в області становить близько 38%, посадовці передбачають забезпечити їх приплив  за рахунок підвищення матеріального заохочення  а також  упровадили  тристоронні (між районною владою, вишем та студентом)  договори про підготовку фахівців у Запорізькому державному медуніверситеті, згідно з якими випускники повертаються на роботу в райони.

Наразі служба працює, і її фахівці щодня  рятують життя людей. Авторка цих рядків стала свідком, як сердечний напад спіткав на роботі завідувача диригентсько-хорового відділу Запорізького державного музичного училища ім. Платона Майбороди   Миколу Інокентійовича Попова. Швидка за викликом прибула за лічені хвилини і доправила його в лікарню. Нині  він вже  приступив до роботи.