НА ЗАМІТКУ

До набрання чинності Податковим кодексом приватні нотаріуси ставали на облік в органах державної податкової служби за місцями розташування їхніх контор. Згідно з новими нормами приватний нотаріус підлягає взяттю на облік податковою службою за місцем проживання, якщо реєстрація в паспорті та місце розташування контори (відповідно до реєстраційного посвідчення) належать до компетенції одного органу державної податкової служби. Такий орган є основним і єдиним місцем обліку цього фахівця як самозайнятої особи, уточнив головний державний податковий інспектор Департаменту оподаткування фізичних осіб Ігор Данилов.

Якщо ж дім і робота перебувають на території, якою опікуються різні органи державної податкової служби, то приватний нотаріус зобов'язаний стати на облік у податковій і за місцем проживання, і за місцем розташування своєї контори (відповідно основним і неосновним місцем обліку).

- У зв'язку із зазначеними змінами у законодавстві щодо визначення основного місця обліку приватних нотаріусів, -пояснила начальник управління реєстрації та обліку платників Наталія Калініченко, - має бути проведена зміна основних місць обліку тих приватних нотаріусів, стосовно яких є різними органи державної податкової служби, що відповідають місцям проживання нотаріуса та місцям розташування контор.

За її словами, необхідність проведення таких процедур врахована у виданому згідно з положеннями Податкового кодексу наказі ДПА "Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів та визнання такими, що втратили чинність, наказів Державної податкової адміністрації України", який зареєстровано в Міністерстві юстиції. Цим наказом встановлено, що після набрання ним чинності податковою службою проводиться у встановленому порядку зміна основного та неосновного місця обліку приватних нотаріусів без подання ними будь-яких заяв.

Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим цим наказом, також встановлено, що за зверненням приватного нотаріуса в органі державної податкової служби за основним місцем обліку йому можуть замінити довідку про взяття на облік (за ф. N 4-ОПП) із зазначенням виду професійної діяльності - приватний нотаріус. Для фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, ця довідка визнається свідоцтвом про реєстрацію в органі державної податкової служби.