СОЦПОЛІТИКА

Кабінет Міністрів затвердив Державну цільову соціальну програму підтримки сім’ї до 2016 року

Необхідність розробки такої програми обумовлена низкою проблем, що існують в українських родинах. Зокрема це високий рівень розлучень, велика кількість звернень щодо насильства у сім’ях, велика кількість неповних сімей та низький рівень народжуваності, зазначила під час урядового брифінгу міністр соціальної політики Наталія Королевська, коментуючи рішення Кабміну.

«Протягом останніх років кількість розлучень становила понад 60% від зареєстрованих шлюбів: наприклад, у 2013 році на 278,2 тисячі зареєстрованих шлюбів припало 169,2 тисячі розлучень. Попри підвищення рівня народжуваності протягом 2006 — 2012 років Україна належить до групи країн із низьким рівнем народжуваності, який становить 1,29 дитини на одну жінку дітородного віку», — зазначила вона. (У Росії цей показник складає 1,54; у Білорусі — 1,44; у Франції — 2,08).

Для того, щоб розв’язати ці проблеми, держава має діяти за кількома напрямами. За словами міністра, передусім це матеріальна підтримка сімей, на що в бюджеті цього року передбачено 40 мільярдів гривень. «Також це попередження сімейного неблагополуччя та посилення відповідальності батьків за виховання дітей, для чого створено інститут 12 тисяч соціальних фахівців. І, звичайно, проведення інформаційних та роз’яснювальних заходів для підвищення престижу сім’ї», — поінформувала Наталія Королевська.

У частині інформаційних та роз’яснювальних заходів програма передбачає розвиток трьох основних напрямів державної політики. Передовсім це стосується активнішого використання інформаційних інструментів. Для цього передбачено проведення інформаційних кампаній з питань розвитку та підтримки сім’ї, популяризації моделі «доброго батька», протидії насильству в родині тощо.

«Другий напрям — це реалізація системної підготовки молоді до подружнього життя. З цією метою підліткам і молодим сім’ям надаватимуть комплексні знання про те, що таке сім’я, на яких засадах її потрібно створювати, про особливості стосунків у сім’ї. І третій напрям — заходи для недопущення насильства у сім’ї, для чого буде впроваджено корекційні програми для роботи з кривдниками та агресорами», — цитує слова Наталії Королевської прес-служба Мінсоцполітики.

Урядовець наголосила на тому, що цими заходами насамперед буде охоплено молодих людей груп ризику — випускників інтернатів, які потребують адаптації до самостійного життя, молодих людей, які перебувають у конфлікті із законом, залежних від наркотиків та алкоголю та інших.

У ході брифінгу Наталія Королевська також повідомила, що уряд схвалив Концепцію Державної цільової соціальної програми оздоровлення і відпочинку дітей та розвитку мережі дитячих оздоровчих закладів на період до 2017 року. 

 Відділ новин 
«Урядового кур’єра»