РЕАКЦІЯ. 22 травня 2013 року до Міністерства закордонних справ було викликано старшого радника Посольства Російської Федерації в Україні В. Ліхачова, до якого було доведено занепокоєння української сторони у зв’язку з некоректними висловлюваннями Генерального консула РФ в Сімферополі В. В. Андрєєва стосовно представників кримськотатарського народу України.

Представнику Посольства РФ було наголошено на тому, що кримськотатарське населення є невід’ємною складовою частиною багатонаціонального українського суспільства. До цього часу зберігає чинність Угода з питань, пов’язаних з відновленням прав депортованих осіб, національних меншин і народів, укладена у Бішкеку 9 жовтня 1992 року, яка підписана та ратифікована Росією. Тому МЗС України враховує те, що офіційна позиція Російської Федерації визначається положеннями зазначеної Угоди, а не думкою російського консульського агента, йдеться в офіційному коментарі Департаменту інформаційної політики МЗС України.

У зв’язку з цим, зовнішньополітичним відомством України було висловлено сподівання, що МЗС РФ та російська влада дадуть належну оцінку висловлюванням В. В. Андрєєва, як у частині артикуляції офіційної позиції Росії, так і корегування предмета його професійної діяльності.