ІДЕЯ. Ні для кого не секрет — навесні, коли в наступ іде авітаміноз, дитячі організми потребують додаткової підтримки вітамінами. Та ось парадокс: переважна більшість школярів у цей період чомусь не беруть з собою фруктів. Втім, зважаючи на ціни навіть на яблука, що навесні «гарчать і кусаються», відсутність у дітей «тормозків» з вітамінами зрозуміти можна. Тому за цих умов голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацький запропонував підтримати дошкільнят та учнів середніх шкіл регіону додатковими вітамінами.

Гризу граніт науки разом з яблуком. Фото автора

Ще в лютому згадану ініціативу винесли на розгляд сесії обласної ради, депутати якої підтримали рішення й проголосували за виділення 7 мільйонів гривень для вітамінізації дітей Донеччини. Ці кошти, як цільова субвенція, вже надійшли в міста та райони області для закупівлі вітчизняних сортів яблук.

«Відразу хочу сказати, що я противник хімічних вітамінів, — зазначив Андрій Шишацький. — Тому це повинні бути натуральні продукти вітчизняного виробництва і найвищої якості».

«Вітамінізація дітей» стосуватиметься близько 460 тисяч дітей дошкільного та шкільного віку, кожен з яких щодня отримуватиме яблуко.

Як повідомили «УК» в Донецькій облдержадміністрації, перші фури з яблуками вже почали прибувати в регіон. Зокрема на складах Маріуполя розвантажили 37 тонн фруктів, у Ясинуватій — 8 тонн, Авдіївці — 7 тонн. Отож дошкільнята та школярі згаданих населених пунктів вже почали отримувати щоденні порції яблук. Незабаром додаткову вітамінізацію запропонують їхнім ровесникам із Добропілля Костянтинівського району та інших міст і сіл області.