Через ситуацію, що склалася на сході країни, Кабмін на своєму засіданні вніс зміни у Порядок залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану. Про це повідомила міністр соціальної політики Людмила Денісова.

За словами міністра, чинний Порядок затвердили 2011 року. Однак нині документ потрібно вдосконалювати з урахуванням сучасних суспільно-політичних викликів та необхідності ліквідації можливих наслідків збройної агресії.

Людмила Денісова наголосила: «Відтепер у Порядку визначено термін «трудова повинність», який означає, що людей залучатимуть до примусового виконання робіт оборонного характеру, а також до ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру у період мобілізації та воєнного часу без обов’язкової згоди».

До таких робіт залучатимуть працездатних людей, приміром тих, що не підлягають призову на військову службу, які за віком і станом здоров’я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану (крім працездатних осіб, залучених до роботи в оборонній галузі та сфері забезпечення життєдіяльності населення і заброньовані за підприємствами на період мобілізації та воєнного часу для виконання робіт оборонного характеру), а саме:

— безробітних та інших незайнятих;

— працівників функціонуючих в умовах воєнного стану підприємств, що не залучені до виконання мобілізаційних завдань (замовлень) та не зараховані в склад позаштатних (невоєнізованих) формувань цивільного захисту, — у порядку переведення таких працівників у кількості, що не призведе до повної зупинки виробництва;

— осіб, зайнятих в особистому селянському господарстві;

— студентів вищих, учнів та слухачів професійно-технічних навчальних закладів;

— людей, які забезпечують себе роботою самостійно.

З усіма ними укладатимуть строковий трудовий договір.

Крім того, у перелік суспільно корисних робіт, що виконують в умовах воєнного часу, додали види, які забезпечуватимуть обороноздатність держави (зокрема це ремонтно-відновлювальні роботи, що проводять на державних кордонах, аеродромах, фортифікаційних спорудах). Також це будуть й інші роботи, пов’язані з ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, що виникли під час воєнного стану (розбір завалів, доріг тощо, а також забезпечення потреб Збройних сил та інших військових формувань). 

Відділсоціально-правових питань
«Урядового кур’єра»