У пʼятницю, 8 березня, Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відвідав Литовську Республіку, де провів переговори у пʼятисторонньому форматі з міністрами закордонних справ: Естонії Марґусом Цахкною, Латвії Крішʼянісом Каріньшем, Литви Габріелюсом Ландсбергісом і Франції Стефаном Сежурне. Про це повідомляє пресцентр Урядовий портал.

Ключовою темою переговорів, які відбулися у розвиток нещодавнього саміту в Парижі за головування Президента Франції Еммануеля Макрона, стали практичні кроки зі збільшення та пришвидшення військової підтримки України та спільного виробництва зброї та боєприпасів.

Дмитро Кулеба закликав партнерів України усвідомити терміновість збільшення підтримки українських воїнів заради відновлення миру в Україні та всій Європі.

«Час відверто визнати, що стратегія допомоги Україні по краплині більше не працює. Необхідне безперешкодне і своєчасне постачання всіх видів зброї та боєприпасів, щоб Україна перемогла росію і війна в Європі не розповсюдилася на інші країни. Час усім європейцям усвідомити нову реальність, яка полягає в тому, що ера миру в Європі закінчилася», — заявив Дмитро Кулеба на спільній прес-конференції за підсумками переговорів.

Глава МЗС України наголосив на необхідності локалізації в Україні тренувань українських воїнів, виробництва зброї та ремонту військової техніки.

Дмитро Кулеба підкреслив, що Європа не має права допустити повторення помилок свого трагічного минулого.

“Ті, хто не вірить, що війна може вийти за межі України і перейти на територію, яка зараз є територією НАТО, будь ласка, прокиньтеся. Почитайте підручники історії, послухайте, що зараз говорить путін і знайдіть десять відмінностей із тим, що відбулося у минулому. Чи можна було уникнути окупації країн Балтії в ХХ столітті? Можна. Якби були ухвалені сильні рішення. Чому і як довго ми будемо шукати слабкі рішення у 2024 році? Слабкі рішення - більше війни. Сильні рішення - завершення війни. Все дуже просто”, – сказав він.

Міністр висловив вдячність Франції, особисто Президентові Еммануелю Макрону, французькому колезі, колегам з держав Балтії та іншим союзникам України за їхню безцінну допомогу та підтримку.

Він закликав союзників щодня ухвалювати рішення, необхідні для спільної перемоги.

“Коли Україна має все необхідне, ми збиваємо російські літаки, ми звільняємо наші території, ми топимо російські кораблі, ми перемагаємо. Питання не в «непереможності росії». Питання лише в наявності всього необхідного, що потрібно Україні, українським солдатам. Закликаю всі країни, всіх партнерів, всіх друзів, від імені кожного українського солдата, який сьогодні воює, нарешті вирішити ваші розбіжності та ухвалити рішення, які дозволять нам зупинити війну в Україні та уникнути ситуації, коли вам доведеться ухвалювати рішення зовсім іншого масштабу, щоб врятувати свої власні села, міста і території”, – підсумував Дмитро Кулеба.