Україна, Чорногорія, Ісландія і Албанія, а також Ліхтенштейн і Норвегія приєдналися до останнього пакета санкцій Євросоюзу щодо Росії. Про це йдеться в поширеному повідомленні Ради ЄС.

Цей орган ще у вересні ухвалив рішення запровадити додаткові обмеження з доступу ряду російських банків і компаній до ринку капіталу Євросоюзу. Було також запроваджено заборону на надання послуг для проектів із видобутку глибоководної, арктичної і сланцевої нафти. Крім того, було розширено заборону на експорт до Росії товарів подвійного призначення. «Країни-кандидати у члени Євросоюзу — Чорногорія, Ісландія і Албанія, а також Україна приєднуються до цього рішення», — йдеться в повідомленні РЄ. Також у вересні ЄС вирішив розширити критерії, за якими санкції запроваджуються проти юридичних осіб, які здійснюють транзакції із сепаратистськими групами на Донбасі, повідомляє УНІАН. Тоді ж Рада вирішила розширити і список санкцій юридичних і фізичних осіб. Тож нині усі згадані країни, члени Європейської економічної зони разом із Україною нарешті приєднуються до цього рішення.

ЄС, США, Канада і Австралія у зв’язку із ситуацією в Україні впродовж березня — вересня запровадили санкції проти низки російських бізнесменів, політиків і компаній. Зокрема, деяким банкам стало недоступним довгострокове фінансування, а нафтогазовим компаніям заборонено постачати устаткування для видобутку на шельфі й важкодоступних запасів. Крім того, під санкції потрапили підприємства російського оборонно-промислового комплексу. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»