НОВАЦІЇ. На Полтавщині впровадили таку форму роботи із пільговиками, як виїзний «соціальний офіс». Соціальні працівники приїжджають у села, аби проконсультувати чи допомогти пенсіонерам, одиноким непрацездатним громадянам та інвалідам.

Така соціальна послуга віднедавна надається в області з ініціативи Головного управління праці та соціального захисту населення. Так звані «соціальні офіси» функціонують на базі районних територіальних центрів. Першочерговим завданням їхніх співробітників є задоволення потреб населення у певній соціальній інформації чи консультаціях. Але за необхідності тут допоможуть і документи оформити, наприклад, на субсидію чи на пільги, і заяву написати. Постійні гості в таких офісах юристи, працівники Пенсійного фонду, спеціалісти із земельних питань. А щоб ця послуга була доступною людям і у віддалених селах, то в районах пішли на створення філій відділень територіальних центрів.

На прийомі в  «соціальному офісі». Фото з сайту adm-pl.gov.ua

Як повідомила перший заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення Ніна Черняк, такі філії вже працюють у Чорнухинському, Зіньківському, Великобагачанському, Диканському, Пирятинському, Кременчуцькому та інших районах.

Набула в області поширення практика виїзних прийомів громадян «соціальними офісами» із залученням «вузьких» спеціалістів. Тільки в 2011 році «соціальними офісами» надано послуг 11,4 тис. осіб. Проведено 778 виїзних прийомів, на яких надано соціальних послуг 5,1 тис. осіб.