В одного з моїх друзів, бійця АТО, сталася прикрість: браслет, який слугував оберегом у бою і під час тренувань, розірвався і розсипався на намистинки. Не дивно, що у кожного з нас є дорогі серцю дрібнички, особливо, якщо вони потрапляють до нас у вкрай неординарних обставинах. Цю поробку боєць знайшов в аптечці, яку торік на передову передали волонтери з «Армії SOS». Відтоді вона обіймала руку солдата і підтримувала його бойовий дух, а розірвалася, найімовірніше, через зношеність. Однак ситуацію можна було виправити. Набрала в інтернет-пошуковику слова, складені з літерок, що були на браслеті, і отримала посилання.

У слухавці пролунав приємний жіночий голос з чужоземним акцентом і повідомив, що такий браслет можна придбати в Києві. На зустріч прийшла невисока тендітна пані. Слово за словом, і дізнаюся, що Лана родом з Канади. Волею долі потрапила в ансамбль танцю ім. Павла Вірського. Невдовзі зазнала травми і вже до професійної діяльності в Україні повернутися не змогла. Зміни в її житті відбулися одночасно з подіями в нашій державі. Удвох із чоловіком-ірландцем вирішили: потрібно не тікати з країни, на яку напав агресор, а допомогти їй.

Своє ставлення до нападника Лана означила словами, які вирішила збирати в символічний браслетик із дрібненьких намистинок. Поділилася задумом у соцмережах і знайшла багато однодумців, які зголосилися допомогти.

З квітня минулого року її поробки розлітаються бандеролями за кордон: у США, Німеччину, Канаду. Там їх купують ті, хто хоче в такий спосіб підтримати Україну. А бійцям АТО зі столиці обереги ручної роботи потраплять через волонтерів. А ще їх продають за символічні 50 гривень, 40 з яких переказують на рахунок громадської організації «Армія SOS». Як розповіла пані Лана, за тиждень разом із добровольцями вони нанизують по 500 таких браслетів. За продані поробки вже виручили і переказали на потреби армії 76 тисяч гривень. Лана каже, що ретельно підбирала організацію, якій можна довірити кошти. Зваживши на відкритість і доступність інформації, розміщеної на сайті, і відгуки бійців, потоваришувала з «Армією SOS».

Волонтер Дмитро відразу згадав одну з громадських організацій, яка постійно спрямовує кошти на потреби української армії. Він запевнив, що всі надходження і витрати чітко вказані в доступних для людей звітах за кожне придбане спорядження для солдатів, обладнання, планшети та оптику.

Ось так завдяки пошуку заміни втраченого оберега для друга несподівано для себе з’ясувала історію появи цього браслета.