ВИБОРИ. Чинний прем’єр-міністр сусідньої Польщі став першим лідером країни, якого переобрали на свою посаду з часів повалення комуністичного режиму. На думку більшості міжнародних оглядачів, таку підтримку Д. Туск отримав завдяки економічному зростанню держави у період його перебування при владі з 2007 року. Адже Польща стала єдиною країною Європейського Союзу, якій вдалося уникнути рецесії внаслідок кризи.

Офіційні результати дають Дональду Туску достатньо місць у парламенті, аби сформувати коаліцію: його політична сила — правляча  партія «Громадянська платформа» здобула 39,18% голосів виборців (206 місць у нижній палаті парламенту) і знову співпрацюватиме з «Польською  селянською  партією», яка  отримала 8,6% голосів, або 30 місць у Сеймі.

Зазначимо, що найбільша опозиційна партія «Право і справедливість» Ярослава Качинського  набрала 29,89% і визнала свою поразку. З’явилася у  країні і третя сила — ліберальний рух «Палікот», за який проголосували 10,02%  виборців, переважно молодь. Цей рух очолює бізнесмен Януш Палікот, який прагне відокремлення церкви від держави. Він підтримує легалізацію абортів, маріхуани та шлюбів між гомосексуалістами.

До речі, під час кампанії Дональд Туск серед іншого обіцяв покращення відносин з Росією. Сподіваємось, уряд Польщі, який буде сформовано за результатами парламентських виборів 9 жовтня, активно підтримуватиме і європейську інтеграцію України.