Міжнародний  фестиваль дитячої творчості — конкурс мистецтв   «Хортиця — серце Європи» в межах Днів польської культури в Запорізькій області  «Pod jednym niebem» на честь солідарності поляків  з народом України  відбувся у  Запоріжжі.

Організаторами фестивалю стали Всеукраїнська  громадська організація «Талановиті діти України» і Товариство польської культури ім. Св. Іоанна Павла ІІ за  підтримки Генерального консульства республіки Польща в Україні у м. Харкові, департаментів культури, туризму, національностей та релігій  та соціального захисту населення ЗОДА. Медіа-підтримку фестивалю забезпечила Запорізька обласна організація Національної спілки журналістів України.

— Наш  фестиваль-конкурс мистецтв проводимо для ознайомлення  представників різних міст, країн з розмаїттям культурного скарбу нашої країни, створення для дітей і молоді можливості творчого спілкування, відкриття талантів, взаємозбагачення культурних традицій, — розповіла голова оргкомітету  керівник Запорізької обласної організації ВГО «Талановиті діти України» Людмила Пісковська. — Переконані, що залучення меценатів та спонсорів до підтримки творчої молоді сприятиме обміну досвідом творчої діяльності композиторів, поетів, музичних керівників, продюсерів  та молодих виконавців.

У фестивалі-конкурсі виступили  46 учасників переважно  із Запорізької та Дніпропетровської областей і м. Києва — солісти та творчі колективи всіх жанрів: вокалісти, танцювальні  та  циркові колективи,  інструменталісти. А юні майстри декоративно-вжиткового  та образотворчого мистецтва  представили свої дивовижні роботи на виставці.

— Ми стали свідками справжнього свята дитячої творчості. Наша малеча вражає талантами. Високий рівень виконавської майстерності  у цих дітей поєднаний із відповідним інтелектуальним розвитком. Мені було приємно почути, що малюки і  підлітки виконували пісні польською мовою, — підтвердив член журі фестивалю Олександр Мацкевич. —  З польською громадою Запоріжжя  наш ансамбль «Пернач» має давні  дружні взаємини.  Неодноразово із творчими візитами ми  бували у Польщі й навіть стали переможцями всесвітнього фестивалю польської культури «Мрангово-13». 

Конкурсна програма тривала  цілий день. І цілий день лунали  дзвінкі дитячі голоси. Такого аншлагу в запорізькому ПК «Титан» не бачили вже давненько, говорили між собою працівники цієї комунальної установи. Малеча ж раділа, що отримала нагоду ощасливити глядачів  творчими здобутками.

— Уперше беру участь у таких заходах. Для мене це дуже відповідальна і захоплива справа, — поділилася володарка гран-прі фестивалю у номінації «Інструментальна музика»    дев’ятикласниця із Запоріжжя  Юлія Дика. —  У мене просто виросли крила. Приємно почуватися визнаною у такій спільності. Відтепер  прагнутиму нових творчих досягнень.