Наше завдання — вийти на стабільні експортні показники рівня 2021 року. Про це сказав віцепрем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков на зустрічі із представниками Комітету з європейських справ парламенту Данії. У фокусі розмови були розширення експортних коридорів, зокрема через Дунайський портовий кластер, розвиток залізничної системи прикордонних переходів та відкриття нових пунктів пропуску. Порти Великої Одеси залишаються ключовим логістичним шляхом.

«Український коридор Чорним морем працює і нарощує ефективність. Від початку його роботи в серпні було відправлено майже 27 мільйонів тонн вантажів, 70% якого — агропродукція. Зараз головна мета — вийти на стабільні показники 2021 року. Підсумки останніх місяців підтверджують, що це досяжна мета. У січні зокрема завдяки роботі українського коридору податкові надходження зросли майже на чверть порівняно із запланованими. Це вперше з часу повномасштабного вторгнення», — зазначив Олександр Кубраков.

Саме морська галузь —  один з напрямів співпраці України й Данії. Ще до повномасштабного вторгнення було підписано меморандум про будівництво багатоцільових суден для ВМС та пошуково-рятувальної служби. Сторони розглядають поновлення співпраці. Також серед спільних проєктів обговорюють проєкти у галузях транспорту, міського планування, розвитку малого та середнього бізнесу. Триває реалізація проєкту з відновлення Миколаївщини.

«Навесні 2023 року Данія взяла патронат над областю. Уже спрямовано понад 100 мільйонів доларів. Відтоді частину проєктів реалізовано, частина успішно просувається. Це зразкова співпраця держави, партнерів та місцевого самоврядування. Данія — один з наших найнадійнішних партнерів у процесах відбудови. Цінуємо цю співпрацю», — зазначив віцепрем’єр.