НОВОВВЕДЕННЯ. Ініціатива «Партнерство «Відкритий уряд» наблизить до людей найзатребуваніші послуги.

Заходи з упровадження системи електронного урядування мають найвищий рівень виконання серед усіх, передбачених Планом дій Ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд» (Open Government Partnership). На цьому наголосив голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко, коментуючи результати річної роботи з моніторингу впровадження в Україні цієї міжнародної ініціативи. Її наприкінці тижня представили громадські експерти на чолі з Transparency International Україна.

«Громадськість дала високу оцінку виконанню Плану дій Ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд», і це означає, що Кабінет Міністрів став відкритішим до співпраці з громадськими організаціями», — зазначив посадовець, додавши, що, згідно з оцінкою громадськості, Ініціатива «Партнерство «Відкритий уряд» загалом виконана на 55%.

Дані звіту свідчать, що найактивніше впроваджувалися технології електронного урядування та розвитку електронної демократії. «Зазначений напрям має найбільшу кількість планованих заходів (30), але відсоток їх виконання найвищий — 66%. Для порівняння: заходи із забезпечення доступу до публічної інформації було виконано на 38%; залучення громадянського суспільства до державної політики — на 55%; сприяння ефективному управлінню через вдосконалення адміністративних послуг — 55%; запобігання та протидія корупції — 64%», — передає слова Володимира Семиноженка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Додатковим чинником успішності стало фінансування заходів з місцевих бюджетів і коштів міжнародної допомоги. А громадський моніторинг показав, що заходи цього розділу добре виконують на регіональному та місцевому рівні: Київ, Дніпропетровська та Волинська області.

У столиці вже працюють Єдиний дозвільний центр та Центр надання адміністративних послуг, «швидкі послуги», електронна черга у дитячий садок. Дніпропетровська область демонструє по-справжньому регіональний масштаб охоплення ініціативою. Експерти позитивно оцінюють роботу Національного центру електронного урядування (НЦЕУ).

«Упровадження електронного урядування дасть змогу електронізувати та наблизити до реальних потреб людей найбільш затребувані державні послуги, — наголосив голова Держінформнауки. — Якщо ми і надалі збережемо таку позитивну динаміку, то зможемо подолати шлях від «держави над громадянами» через «державу для громадян» до «держави громадян», — резюмував посадовець. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»