Чернігівщина має всі можливості для створення привабливого інвестиційного іміджу. Це розвинена транспортна інфраструктура, поклади корисних копалин (нафти, газу, крейди, фосфоритів, бішофіту, торфу), підприємства паливно-енергетичного комплексу, історико-культурні та рекреаційні ресурси, високий науковий потенціал тощо.

Є й досвід реалізації різних проектів на основі державно-приватного партнерства. У сфері економічної співпраці область має підтримку міжнародних інституцій країн-партнерів, зокрема Словаччини, Польщі та країн Балтії.

Про це йшлося на Всеукраїнському форумі з актуальних питань залучення донорської технічної допомоги та грантів, реформи регіонального управління у сфері інвестиційної політики, розробки і впровадження програм підвищення конкурентоспроможності територій, який відбувся у Чернігові. За словами голови обласної ради Миколи Звєрєва, область має зміцнювати власні конкурентні позиції. І один із напрямів такої роботи — запровадження нових форм налагодження контактів між вітчизняними та закордонними інвесторами, підтримка активності місцевих підприємців у пошуку партнерів.

Головним у справі створення сприятливого інвестиційного середовища має стати прозоре ухвалення рішень місцевими органами самоврядування та виконавчої влади. І найголовніше — це відкритий діалог.

Відтепер регіон переходить на нові методи роботи, лідируючи серед областей, які розвиваються найбільш динамічно у сфері реформи управління та створення умов для масштабного залучення інвестицій.

«Ми повинні вести інвесторів від часу укладання коштів до того моменту, коли вони почнуть випускати продукцію, — зазначив виконуючий обов’язки голови обласної державної адміністрації Сергій Журман. — Якщо раніше у них виникали проблеми то з реєстрацією, то з контролюючими органами, то тепер буде допомога».

У межах форуму відбулось урочисте підписання меморандуму між Чернігівською обласною держадміністрацією та USAID. Підписи поставили Сергій Журман та директор Програми USAID з розвитку державно-приватного партнерства в Україні Мік Мюллей.