Підгаєцька гімназія, що на Тернопіллі, відтепер називатиметься ім’ям американця українського походження, який загинув у зоні проведення АТО, Маркіяна Паславського. За це висловилися депутати на нещодавній сесії районної ради.

Із торішнього вересня в гімназії разом із громадськістю Підгаєччини взялися організовувати різні заходи на вшанування пам’яті полеглого Героя. Серед іншого провели громадські обговорення щодо присвоєння його імені навчальному закладу й «круглий стіл», надіслали відповідні листи до міської та районної рад, провели відеоконференцію з матір’ю загиблого Орисею Паславською.

Журналістська доля не раз зводила мене з відомим науковцем, громадським діячем, професором зі США Тарасом Гунчаком. Він народився у селищі Старе Місто неподалік Підгаєць. Із проголошенням державної незалежності України часто приїжджав на материзну.

Тепер ось з’ясував, що пан Тарас був дядьком Маркіяна Паславського. Деякі сторінки життєпису Героя перегорнув разом із директором Підгаєцької гімназії Галиною Дудою.

Тож витоки роду Маркіяна Паславського — зі Старого Міста на Тернопільщині, де народилася його мати. Сам він у білий світ прийшов у Нью-Йорку 16 січня 1959 року.

«У дитинстві хлопчик був дуже активним, допитливим, займався спортом, вступив до «Пласту», — зазначає Галина Дуда. — Фізична підготовка та безмірна відвага допомогли йому зробити військову кар’єру, отримати звання капітана. Та українські гени перемогли».

Щойно Україна зробила перші кроки державницької розбудови, пан Маркіян запрагнув жити на батьківській землі. Він оселився тут, став успішним у банківській справі. Мільйонерові гроші очей не засліпили. Для нього доля України — понад усе. Тож поповнив лави учасників Помаранчевої революції. Євромайдан теж покликав його до борні. Маркіян відмовився від американського громадянства й отримав українське. Чин капітана армії США змінив на вояка батальйону «Донбас», надавав матеріальну допомогу добровольчим формуванням. Тут обрав псевдо «Франко».

Він ділився зі своїми побратимами військовим досвідом, кажуть, завжди опинявся на тих фронтових ділянках, де було найнебезпечніше. «Якщо мене запитають, чи можу померти за Україну, відповім: так, я хочу це зробити!» — без зайвого пафосу поділився він одного разу міркуваннями. 19 серпня 2014 року Маркіян Паславський навічно впав у бою під Іловайськом.

Галина Дуда твердить, що життя українського патріота Маркіяна Паславського — гідний приклад для нащадків, тож присвоєння його імені Підгаєцькій гімназії — лише «мізерна часточка нашої вдячності Героєві, вшанування його безсмертного подвигу».

Тим часом уже звучать голоси з лав громадськості про перейменування однієї з вулиць райцентру Підгайці на вулицю Маркіяна Паславського. Що ж, Герой гідний і такого пошанування.