У травні відбулося сповільнення річної інфляції. А на споживчому ринку ціни на основні товари хоча й продовжували зростати, їх динаміка істотно уповільнилася (до 1,5—2%). Вона стала логічним продовженням стабілізації на валютному ринку; проходження квітневого етапу найбільшого підвищення адміністративно регульованих цін і тарифів; відсутності панічних настроїв серед населення, наявних в лютому й березні.

У деяких регіонах підвищено тарифи на гарячу воду й опалення, водопостачання та водовідведення, що в цілому сформувало зростання цін за цими групами на 7,4%; 7,0% та 6,2% відповідно. Водночас у травні спостерігалося зниження споживчих цін на деякі продукти харчування, зокрема на хліб — на 0,1%, рибу та продукти з риби — на 0,4%, молоко — на 0,9%, цукор — на 6,7%, повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

Слабкий попит населення надалі не формуватиме інфляційної складової. Не спостерігається негативного впливу й зовнішніх ринків на збільшення цін. Тож надалі очікується продовження тенденції затухання інфляційної динаміки.