Активи інвестфондів  у першому кварталі цього року зросли на 90% за рахунок венчурних фондів, решту приросту забезпечили переважно інші закриті фонди, хоч і відкриті повернулися до зростання (вперше за 3,5 року). Про це «УК» повідомили в Українській асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ).

Нагадаємо, що венчурний інвестфонд здійснює виключно приватне розміщення цінних паперів власного випуску, його активи більш ніж на 50% складаються з корпоративних прав та цінних паперів, що не можуть брати участі в торгах на фондовій біржі. Найпривабливіші сфери венчурного інвестування в Україні — будівництво, переробка сільгосппродукції, харчова промисловість, роздрібна торгівля, тоді як у країнах ЄС i в США — це інвестиції в інновації.

Сукупні активи інвестфондів за січень—березень збільшилися на 3,33% і станом на 31 березня цього року досягли 213,229 мільярда гривень (зокрема венчурних фондів — 201,651 мільярда гривень).

У першому кварталі цього року інвестори помітно змінили своє бачення перспектив інвестиційної індустрії. Українські вкладники-юрособи розширили свою присутність у фондах, зокрема у венчурних та інших закритих, частково компенсувавши відтік у 4 кварталі 2014 року. Фізособи прискорили нарощення вкладень у венчурних інвестфондах, а нерезиденти послабили його.  

Вікторія БОРИСОВА 
для «Урядового кур’єра»