З 18 по 27 лютого індекс Української біржі злетів на 26,9% завдяки внутрішнім подіям у державі. Але вчора через напруженість у Криму індекс знизився на 2,4% станом на 16.15 після зростання 6 торгових сесій поспіль.

«Українська революція вивела фондовий ринок з багатолітнього занурення у прірву. Ще лилась кров і Янукович був при владі, а українські фондовики відчули вітер змін і кинулися на біржі скуповувати будь-які акції. Хоч компанії-емітенти зовсім не змінилися за ці дні на краще, але, як кажуть, приплив піднімає всі човни, які ще хоч трішечки на плаву», — констатує президент інвестиційної групи «УНІВЕР» Тарас Козак.

За період торгів на УБ з 18 по 26 лютого з вітчизняних блакитних фішок найбільш істотно зросли на УБ акції «Азовсталі» (+35%), «Райффайзен Банку Аваль» (+32) та «Єнакіївського металургійного заводу» і «Донбасенерго» (+25%). Аутсайдером серед представників індексного кошика є цінні папери «Мотор Січ» (+5%). Інвестори з осторогою ставляться до них через зниження компанією прибутку за 2013 рік на 31% та напруженість у стосунках з Росією, з підприємствами якої «Мотор Січ» співпрацює.

Натомість позитивний настрій торкнувся і акцій іноземних компанії з українськими активами. Зокрема, після рекордного просідання 20 лютого індекс Варшавської фондової біржі WIG-Ukraine, до якого входять акції 11 компаній, що мають бізнес в Україні, зріс станом на 26 лютого на 6,1% (удвічі інтенсивніше за основний індекс ВФБ WIG). Тобто інвестори позитивно оцінюють перспективи компаній, що входять до нього.

Бурхливе зростання  вітчизняних акцій є реакцією інвесторів на мирне врегулювання збройного політичного конфлікту та перспективою можливого надання Україні грошового траншу МВФ.  Драйвер зростання — також сподівання, що закордонні інвестори звернуть увагу на Україну і хоч трішечки привідкриють наглухо закриті ліміти.

 «Водночас зростання акцій на УБ здебільшого має спекулятивний характер, оскільки довгострокові інвестори покинули ринок два роки тому, а залишилися переважно спекулянти. Політична та економічна ситуація до кінця не визначена, але базовим сценарієм для ринку акцій в Україні може стати зростання індексу УБ за результатами цього року на 100%», — прогнозує начальник аналітичного відділу інвестиційної групи (ІГ) «Арт Капітал» Ігор Путілін. Нагадаємо, що після Майдану 2004 року індекс ПФТС (основний індикатор ринку акцій на той час) зріс у 2004 році на 204%, а 2005-го — на 36%.