Волонтери в рамках проекту цивільно-військового співробітництва Генштабу знайшли та вивезли понад 150 тіл українських військовослужбовців, загиблих у зоні проведення АТО.

Про це заявив на прес-конференції у Києві голова правління ВГО «Союз «Народна пам'ять» Ярослав Жилкін, передає УКРІНФОРМ.

«Наша гуманітарна місія, зараз ми її вже так назвали «Чорний тюльпан», розпочалася 3 вересня. За цей час, з короткими перервами з технічних причин, відпрацьовано близько 10 районів (населених пунктів), проведено ексгумацію з 31 захоронення – близько 155 тіл, з яких один цивільний і останки однієї жінки», – зазначив Жилкін, який замається організацією пошукових робіт безпосередньо на місцях.

За його словами, з 31 об'єкту, де було проведено ексгумацію тіл, одинадцять були братськими похованнями (два і більше тіл). Решта тіл були знайдені безпосередньо на полях, у знищеній техніці. Пошуковою діяльністю протягом цих 40 днів роботи гуманітарної місії займалися 37 волонтерів.

Як зазначив Жилкін, задача місії в тому, щоб знаходити і вивозити тіла, передавати їх далі військовому командуванню, яке потім організовуватиме, після відповідної ідентифікації та слідчих дій, процедуру повернення тіл рідним загиблих.