Майже чотириста третьокласників шкіл Бережанського району на Тернопіллі розпочали свій літній відпочинок з фестивалю. «Канікули в Бережанському замку» — так називається це свято ігор, пізнавальності й історії, яке зорганізовують уже кілька років поспіль. Цього разу в ньому взяли участь також діти переселенців зі східних теренів нашої країни.

Усією великою юрбою хлопчики й дівчатка зібралися в середмісті Бережан на старовинній площі Ринок. Відтак під мелодії духового оркестру попрямували до замку, який видатний польський поет Юліуш Словацький свого часу назвав «розкішним у красі предивній». Зведення цього замкового комплексу майже 460 років тому зініціював Микола Синявський — галицький староста й майбутній великий коронний гетьман. Тепер ця колишня твердиня — пам’ятка архітектури й містобудування національного значення, нею опікується Державний історико-архітектурний заповідник у місті Бережани. Певна річ, що учасників дитячого фестивалю зустрів сам власник замку Микола Синявський зі своїм почетом. Про таке театралізоване дійство подбали в місцевому Будинку творчості школярів.

За словами  директора Державного історико-архітектурного заповідника у місті Бережани Василя Зорика, для дітей зорганізували вікторини зі знання історії замку, міста. Без різних конкурсів також не обійшлося, як, зрештою, і без спортивних змагань. Безперечно, хлопчики та дівчатка показували свій хист у виконанні пісень, танців, декламуванні віршів. Було й справді цікаво, пізнавально та змістовно. А ще у дітей залишиться добра згадка про фестиваль, замок, про добрий початок тривалих літніх канікул.