НА ЧАСІ. Вчорашнє засідання Верховної Ради пройшло, так би мовити, під егідою місцевого самоврядування. Було прийнято за основу та в цілому низку постанов про призначення позачергових виборів міських, селищних та сільських голів. Депутати голосували злагоджено: за кожне рішення було віддано в середньому по 350 голосів. 

Проте ситуація змінилася під час голосування за проект постанови про призначення чергових виборів депутатів Київської міськради та Київського міського голови 2 червня 2013 року. За відповідне рішення проголосували лише 179 народних обранців.

Депутати від фракції Партії регіонів мали деякі зауваження щодо постанови. Вони запропонували проголосувати документ у першому читанні, а остаточно визначити долю виборів у столиці після висновків Конституційного суду. А опозиція наполягала на тому, що з виборами не можна зволікати: якщо не провести у потрібні терміни, то після 2 червня столична влада втратить легітимність.

Компроміс знайшли під час консультацій голів фракцій: вирішено повернутися до розгляду питання та проголосувати за постанову в першому читанні, скоротивши її підготовку до другого читання. «За» проголосували 293 депутати: (Партія регіонів — 146; ВО «Батьківщина» — 73; «УДАР Віталія Кличка» — 33; ВО «Свобода» — 32; позафракційні — 9).

Доля столичних виборів може вирішитися вже на наступному сесійному тижні (початок квітня). Щоправда, глава фракції ПР Олександр Єфремов заявив, що фракція прийматиме рішення лише після оприлюднення роз’яснень КС.