Найбільший портрет Тараса Шевченка з’явився у Харкові на фасаді житлового будинку за адресою Садовий проїзд, 30. Він став другим проектом харківських митців, який внесено до Національного реєстру рекордів України. 

Зобразили  Кобзаря художники творчої групи «Kailas-V». На роботу вони витратили  понад  500 аерозольних балончиків із  фарбою.  Як розповіла керівник творчої групи Яна Волк, створення портрета присвячено 200-річчю з дня народження українського поета і художника Тараса Шевченка. У зв’язку з цією датою 2014-й в Україні оголошено Роком Тараса Шевченка.

Його зображено  з відомої  роботи   художника   Івана Крамського у зрілому віці.  Митці, за словами Яни Волк,  обрали саме  цей портрет немолодого  вже Шевченка, щоб показати усю мудрість Великого Кобзаря.

Найбільший в Україні портрет Тараса Шевченка  відтворено на стіні шістнадцятиповерхівки у Харкові. Фото автора

Малювали портрет на стіні шістнадцятиповерхівки троє художників протягом трьох тижнів.  Тепла бездощова  погода сприяла  роботі, тож з’явилося  гігантське «полотно» з Кобзарем на всю стіну, який дивиться на сквер, де зазвичай відпочивають харків’яни. Після замірів, зроблених за допомогою лазерної рулетки, зафіксували новий рекорд України — найбільший портрет на стіні житлового будинку площею 570 квадратних метрів.

Сертифікат про рекорд  представникові міської влади Романові Веприцькому вручила  керівник Національного реєстру рекордів Лана Вєтрова. Вона зазначила: «Харків активно розвиває цю номінацію. Досі в місті був чинним рекорд країни — портрет Юрія Гагаріна площею 451 квадратний метр. Тепер у Харкові встановлено новий рекорд». Самі ж митці переконані, що їхній портрет Тараса Шевченка — найбільший не лише в Україні, а й у світі.