У будівельники піду, хай мене навчать… Фото надане автором

Учні черкаських професійно-технічних закладів узяли активну участь у фестивалі робітничих професій, який відбувся на Театральній площі обласного центру. Майбутні муляри і лицювальники, пекарі та кондитери, автослюсарі й зварювальники, перукарі й столяри продемонстрували свої навички. Багато з них уже тепер уміють працювати не тільки продуктивно, а й красиво.

Як зауважив заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль, в області, як і загалом у країні, є попит на робітничі професії. Проте гостро стоїть питання профорієнтації молоді, правильного вибору професії чи спеціальності, котра має попит на ринку праці, відповідає здібностям юнаків і дівчат. Задля цього на Черкащині проводять заходи з популяризації робітничих професій. Адже насправді опанування більшістю з них дає змогу в майбутньому мати гідну оплату праці, а вдосконалення навичок допомагає реалізувати таланти, яких багато серед молоді. У результаті юнаки та дівчата можуть започаткувати власну справу, стати успішними підприємцями.

За словами директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Валерія Данилевського, нині робітничі кадри готують, якщо на майбутнього кваліфікованого робітника є замовлення підприємства або підприємця.

— Ми укладаємо угоду на підготовку фахівця, — розповів Валерій Вікторович, — держава платить кошти, ми його навчаємо, а він на базі цього підприємства проходить практику і отримує роботу. Нині в області відсоток працевлаштованих серед такої категорії майбутніх робітників сягає 98.

Фестиваль вилився в захопливий феєрверк найпотрібніших професій, обрати одну з яких виявили бажання багато школярів. Вони оглянули виставку продукції майбутніх робітників, ознайомилися з умовами навчання, взяли участь у майстер-класах.

Людно було біля стендів багатьох профтехзакладів. Так, другокурсники Черкаського професійного ліцею, які вправно працюють з облицювальною плиткою, цеглою, штукатуркою, розповіли, що насправді ці спеціальності дуже цікаві й оволодівати ними неважко, а для вдосконалення умінь вони можуть проходити практику на базі підприємств. Багато зацікавлених очей стежило за вправними діями учнів автодорожнього та будівельного ліцеїв, вищого професійного училища імені Героя Радянського Союзу

Г. Ф. Короленка. Вони вже обрали професію і працюють над удосконаленням навичок, поглибленням знань. Юнаки й дівчата впевнені у своєму виборі, в тому, що будуть забезпечені роботою до душі.

У фестивалях робітничих професій, які пройшли в усій області, взяли участь учні всіх професійно-технічних закладів Черкащини.