Перше гучне зізнання колишнього високопосадовця ФІФА, яка тоне у корупційних звинуваченнях. Американець Чак Блейзер, який був членом Виконавчого комітету ФІФА зізнався, що брав хабарі в обмін на те, що проголосував за Францію на виборах господаря Чемпіонату світу 1998 року та за Південну Африку як за господаря першості 2010 року. Блейзер заявив американським суддям, що хабарі брали також інші члени Виконкому ФІФА.

Американський фахівець розповів, що він та інші посадовці ФІФА здійснювали «відкати» під час продажів телевізійних прав на п’ять розіграшів Золотого кубка КОНКАКАФ.

Як інформує видання The New York Times, Чак Блейзер пішов на співпрацю зі слідством у 2011 році. Він визнав свою вину у відмиванні грошей, шахрайстві та ухилянні від сплати податків. По тому він став інформатором ФБР та свідчив проти чиновників ФІФА.

Через корупційний скандал у ФІФА 2 червня про відставку оголосив щойно переобраний на пятий термін президент організації Зепп Блаттер. Тим часом, «друга людина» у ФІФА Жером Вальке запевняє, що він не причетний до корупції.

Жером Вальке, генеральний секретар ФІФА: «Я не маю підстав говорити, що я не повинен залишатися генеральним секретарем у звязку з останніми подіями, тому що я не несу жодної відповідальності, докори мене не стосуються. Безумовно, я не відчуваю жодної вини. Отже, я навіть не повинен доводити, що я невинний».

Чак Блейзер був генеральним секретарем КОНКАКАФ (Конфедерація футболу країн Північної і Центральної Америки і зони Карибського моря) з 1990 по 2011 рік, а також віце-президентом Федерації футболу США. Американець входив до Виконкому ФІФА з 1996 по 2013 рік.

27 травня Суд США офіційно висунув обвинувачення в корупції 14 чиновникам ФІФА, а в готелі в Цюриху заарештували низку посадовців організації.

Американські прокурори заявляють про широкомасштабну корупцію у ФІФА впродовж двох останніх десятиліть навколо заявок на чемпіонати світу, маркетингових угод та продажів прав на телетрансляції. Обвинувачення включають також шахрайство, рекет і відмивання грошей. Керівництво ФІФА заперечує свою причетність до корупційних схем.

EURONEWS