Міністр інформаційної політики Юрій Стець у Будинку уряду представив журналістам концепцію інформаційної безпеки, яка має запрацювати найближчим часом.

— В основу документа покладено нову парадигму інформаційної безпеки, а саме забезпечення суверенітету України шляхом сталого розвитку національного інформаційного простору і захисту від зовнішніх і внутрішніх загроз. Випереджальний поступ, співпраця держави, громадянського суспільства і приватного сектору, а не глуха оборона і марне прагнення закритися від світових тенденцій — ось що має визначати основу національної політики у галузі інформаційної безпеки, — зазначив міністр.

До складу експертної ради, яка працювала над концепцією, увійшли експерти в галузі інформаційної політики, безпеки, освіти, медіа-менеджменту і журналістики.

Розробники концепції вважають, що відповідно до умов сучасного світу потрібно насамперед задовольнити інформаційні потреби людини, суспільства і держави. Втілювати це завдання держава має завдяки розвитку національного інформаційного продукту.

У документі також закладено механізми гарантування інформаційної безпеки держави та додаткові режими громадського контролю за цією діяльністю.

Наступним етапом стане спрямування проекту концепції інформаційної безпеки для експертної оцінки фахівців з міжнародних організацій. Найближчим часом відбудеться кілька робочих поїздок членів ради до регіонів для обговорення документа з експертним середовищем та місцевими громадами Харкова, Одеси, Львова, Дніпропетровська, Запоріжжя, Івано-Франківська та Маріуполя.

Відповідаючи на запитання, що важливіше в умовах війни — свобода слова чи інформаційна безпека, Юрій Стець зазначив, що в концепції не буде проведено цієї межі.

Міністр додав, що в концепції інформаційної безпеки України закладено фінансову підтримку певних інформаційних проектів, які стосуються історії країни.