МАЙБУТНЄ. У Всесвітній день авіації і космонавтики Прем’єр-міністр Микола Азаров зустрівся з представниками молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я» та першим космонавтом України Леонідом Каденюком, який є віце-президентом цього об’єднання.

«Хочу привітати вас і всіх жителів України з Днем космонавтики», — наголосив Микола Азаров та додав, що йому особливо приємно це робити, адже в часи, коли відбувся перший запуск супутника в космос і перший політ космонавта Юрія Гагаріна, він уже був свідомим юнаком і міг зрозуміти значення космонавтики для людства.

Глава уряду наголосив, що Україна — космічна країна. «Ми самі виготовляємо ракети, супутники. Ми зберегли цю надзвичайно вагому галузь. Більше того, ми її не тільки зберегли, а й розвиваємо. Нині деякі країни, які є досить розвинутими, намагаються створити такі ракети, які ми мали ще 60 років тому. Ціла епоха пройшла, а вони тільки тепер намагаються створити те, що у нас було ще 60 років тому», — сказав Микола Азаров та додав, що Україна має надзвичайно великий потенціал у космічній галузі.

Він також переконаний, що лідерські позиції треба підтверджувати і зміцнювати, забезпечивши наступність поколінь і творчого пошуку.

Прем’єр нагадав, що Україна разом з іншими провідними країнами реалізувала проект «Морський старт». На цей час наша країна разом із Росією і Казахстаном реалізує проект запуску в космос супутників, а спільно з Бразилією Україна веде будівництво космодрому «Алькантара» у північній частині Бразилії поблизу узбережжя Атлантичного океану. «Тобто плани розвитку вітчизняної космонавтики досить великі», — наголосив Микола Азаров.

Він також висловив підтримку на адресу молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я». «Ваша діяльність надзвичайно важлива. Ми повинні поширювати кращі традиції вітчизняної школи космонавтики», — підкреслив Микола Азаров, закликавши членів молодіжного агентства популяризувати свою діяльність.

У свою чергу перший космонавт України Леонід Каденюк та представники «Сузір’я» подякували Прем’єр-міністру за зустріч. Вони розповіли про роботу свого об’єднання та звернулися до глави уряду з проханням вирішити питання фінансування. За даними Леоніда Каденюка, для повноцінного функціонування молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір'я» потрібно 5 мільйонів гривень.

Микола Азаров пообіцяв, що питання виділення коштів для «Сузір’я» в уряді буде ретельно вивчено і вирішено. «Щодо фінансування мені все зрозуміло. Питання будемо вирішувати. Головне, щоб ви зберігали свій ентузіазм», — заявив Прем’єр-міністр.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну нагадує, що загальною стратегією «Сузір’я» є об’єднання зусиль середньої школи, вищих навчальних закладів, науково-дослідних інститутів і підприємств промисловості для підтримки найталановитіших учнів і залучення їх до системи підготовки фахівців для ракетно-космічної галузі за схемою безперервної освіти: школа — університет — підприємство. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»