ЮРИДИЧНИЙ ЗАХИСТ

У Полтаві запрацював обласний Центр з надання безоплатної вторинної допомоги

У такий спосіб громадянам спробують забезпечити рівні можливості доступу до правосуддя. Віднині написати зізнання у злочині чи відмовитися від захисту людина може тільки у присутності адвоката. А працівники міліції, затримуючи особу, зобов’язані повідомляти про кожен такий випадок у цю державну неприбуткову бюджетну установу.

Крім надання послуг адвокатів, яких у розпорядженні центру 53, а згодом буде 70, тут допомагають скласти документи процесуального характеру (позовні заяви, клопотання, скарги тощо), надають захист та представництво у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування.

— Цьогоріч допомога надаватиметься особам, до яких застосовано адміністративне затримання чи адмінарешт, підозрюваним у скоєнні злочину громадянам, котрі затримані органами дізнання та слідства, тим, до кого як запобіжний захист обрано взяття під варту, а також особам, у справах яких, відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України, участь захисника обов’язкова. З наступного року така допомога надаватиметься пільговим категоріям населення в цивільних та адміністративних справах. З 2017 року правовий захист надаватиметься в повному обсязі людям пільгових категорій, яких законом передбачено 12, — пояснює директор Центру Олександр Дзюбенко.

Але вже нині його колеги щодня фіксують майже по десять повідомлень про випадки застосування до осіб адміністративного затримання, адміністративного арешту, затримання за підозрою у скоєнні злочину та запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою і призначають захисників за поданнями уповноважених осіб. Після того, як отримають повідомлення про затримання, вони, за словами пана Дзюбенка, намагаються протягом години зустрітися з потенційним підзахисним. У виняткових ситуаціях цей проміжок може бути до шести годин.

Поки що надання допомоги працівниками центру здійснюється тільки після того, як затриманий чи підозрюваний звернувся до слідчого з клопотанням про надання йому адвоката. А вже з наступного року громадяни матимуть змогу звертатися в установу самостійно. Наприклад, з проханням надати захисника.

Нині в Україні функціонує 27 обласних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У 2014 році їх буде відкрито ще 24. Загалом же виконання закону про надання безоплатної вторинної допомоги розраховано на найближчі п’ять років.