Дніпропетровщина давно підтримує партнерські і культурні відносини з балтійськими країнами. Зокрема кілька років тому майстри петриківського розпису презентували у Литві національний український орнамент, внесений у список світової культурної спадщини ЮНЕСКО. А 2013 року в Дніпропетровську з великим успіхом відбулися Дні Латвії. І в лиху годину, яка прийшла в Україну, дружні країни Балтії не могли не надати нам допомогу. Дніпропетровщина як прифронтовий регіон, куди стікаються великі потоки вимушених переселенців і куди з передової відправляють багато поранених бійців, такої підтримки дуже потребує.

Наприклад, до Литви з Наддніпрянщини щомісячно відправляють на лікування та реабілітацію четверо поранених в зоні АТО. Навесні Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. Мечникова отримала від литовських друзів оснащений необхідним обладнанням реанімобіль, в якому пацієнта можна лікувати вже під час транспортування. Крім того, цього року Литва подарувала Дніпропетровській обласній дитячій клінічній лікарні сучасний апарат «КРІОСИСТЕМА КМ-02А». Завдяки йому термін діагностування пухлин у маленьких пацієнтів скоротився майже у чотири рази — з 30 до 8 хвилин. До того ж апарат дає можливість проводити таке дослідження прямо під час операції.

Торік навчатися у школах столиці Литовської Республіки — Вільнюсі — отримали можливість семеро дітей з родин вимушених переселенців, а цього року до Литви на навчання мають вирушити ще восьмеро українських школярів. Всі витрати з перебування дітей взяла на себе литовська сторона.

Нещодавно Дніпропетровськ з дводенним візитом відвідали Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Агріта Даудзе та Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Сулев Канніке, які обговорили з керівництвом Дніпропетровської області питання подальшого співробітництва.

«Наш візит — спільна ініціатива. Країни Балтії чимало роблять разом, тому нас також об’єднує прагнення допомогти і підтримати політично і морально Україну на шляху до ЄС. Це означає конкретну допомогу у реформах, у перебудові державних інституцій, покращення умов для бізнесу. Сподіваюсь на плідну співпрацю», — зазначив Марюс Януконіс.

Агріта Даудзе зауважила, що Латвія має хороший досвід співробітництва з Дніпропетровською областю.

На зустрічах балтійської делегації з головою Дніпропетровської облдержадміністрації Валентином Резніченком та головою Дніпропетровської облради Євгеном Удодом було досягнуто домовленості, що країни Балтії й надалі допомагатимуть пораненим та переселенцям на Дніпропетровщині. Також посилиться співпраця у культурно-гуманітарній сфері, міжрегіональне співробітництво і партнерські відносини на базі Агентства місцевої демократії, яке нещодавно відкрилося у Дніпропетровську. Обговорили і впровадження спільних програм обміну молоддю.

 «Латвія, Литва та Естонія прийняли на лікування понад сотню військових, поранених у зоні АТО. Також надається допомога переселенцям, яких прихистила Дніпропетровщина. Для нас це найбільший показник нашої дружби та довіри», — зазначив Валентин Резніченко.