ПОСІВНА. Аномально холодна зима принесла аграріям півострова понад 160 млн грн загальних економічних збитків і майже 34 млн — прямих, повідомив міністр АПК  Криму Валерій Кравець.

За підрахунками спеціалістів, нині 88,1 тис. га кримських посівів у хорошому стані, понад 270 тис. — у задовільному, 178 тис. — слабко збережені. Озимину на майже 24 тис. га доведеться повністю пересівати. За словами міністра, уряд України має намір виділити приблизно 300 млн грн  на компенсацію збитків, а також допомогти аграріям з  придбанням азотних добрив.

Зима завдала шкоди не лише озимим, а й садам і виноградникам. Бруньки персиків та абрикосів пошкоджені морозами на 90% площі, черешні, груші та вишні — на 86, яблуні на окремих ділянках — до 60%. Бруньки винограду знищені на 80—95% площ. Значно менше шкоди наробив мороз лише на південнобережних плантаціях.

«Торік ми зібрали 99 тис. тонн винограду. Цього року планували 100 тис., натомість  матимемо не більше 60 тис.  Прогноз щодо майбутнього врожаю  плодово-ягідної продукції теж скоротився з понад 110 тис. тонн до 83 тис., — повідомив В. Кравець. Тож  дефіцит кримських плодів та ягід на ринках півострова цілком прогнозований, та й ціни, напевно, нас неприємно здивують.