На Тернопіллі в лісі поблизу міста Теребовля впродовж двох травневих днів тривала теренова гра для молоді «Легенда УПА ім. Миколи Лемика». Молодіжний націоналістичний конгрес зорганізував її разом з департаментом сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту, департаментом освіти й науки облдержадміністрації. Такий патріотичний захід у краї скликають вже понад десять років. Нинішньої пори він зібрав рекордну кількість учасників. Майже 250 юнаків і дівчат з різних куточків області вирішили вивірити власну фізичну підготовку, продемонструвати високі моральні, вольові й інтелектуальні якості, творчий хист.

Випробовування власних сил завжди на користь. Фото надане автором

Легенда твердить, що в травні 1945 року повстанська сотня отримала наказ переправити у Карпати прапор штабу УПА. Та в теребовлянських лісах упівці потрапили в засідку й полягли в нерівному бою з ворогом. Але супротивнику так і не вдалося здобути стяг української борні. Тепер цей народний переказ став основою теренової молодіжної гри. Шукати загублене легендарне червоне-чорне знамено цьогоріч зголосилися 14 команд. Як розповів голова Тернопільського обласного осередку МНК Василь Дубовий, першого дня таборування школярі випробували власні сили на туристській смузі перешкод і в турнірі з пейнтболу. Інтелектуальні ж змагання стосувалися історії українського національно-визвольного руху. Ввечері всі зібралися біля таборової ватри. Під зорями, у світлі вогню юнаки й дівчата презентували свої райони, співали патріотичні пісні, брали участь у різних рухливих іграх. А вже наступного ранку заходилися шукати та відвойовувати загублений прапор штабу Української повстанської армії. Під час цього етапу теренової гри учні показали не лише здібності орієнтування на місцевості та роботу в команді, а й велику силу волі й характеру, твердять організатори. На переможців, звісно ж, чекали грамоти та цінні подарунки.

У Молодіжному націоналістичному конгресі зазначають, що з наступного року наповнення гри «Легенда УПА ім. Миколи Лемика» буде ще насиченішим і змінюватиметься, адже запити молоді зростають. Цей захід ставить за мету моральну, фізичну та розумову підготовку молоді до виконання військового обов’язку перед Українською державою у лавах Збройних сил та інших силових структурах, виховання в патріотичному дусі.