Лідери впливових країн вітали переможця президентських перегонів, навіть не чекаючи результатів офіційного підрахунку голосів.

Щойно вітчизняні виборчі дільниці припинили роботу і в прямому ефірі телеканалів пролунали результати різних екзит-полів, згідно з якими в першому турі виборів Петро Порошенко набрав понад 55% голосів, Білий дім розповсюдив заяву. В ній передовсім звернуто увагу, що Президент США Барак Обама з нетерпінням чекає спільної роботи з наступним Президентом України та демократично обраним парламентом.

Ця країна вкотре дає зрозуміти, що підтримує суверенітет України, її територіальну цілісність. Натомість засуджує і не визнає окупації й анексії Росією Криму. За мету чи навіть обов’язок США поставили собі роботу з Україною та іншими світовими партнерами, щоб відшукати спосіб мирно врегулювати конфлікт.

«Від імені всіх американців вітаю народ України з тим, що його голос було почуто на президентських виборах. Незважаючи на провокації та насильство, мільйони українців прийшли на виборчі дільниці в усій країні і навіть в деякі частини східної України, де за підтримки Росії сепаратистські угруповання прагнули позбавити громадянських прав цілі регіони, сміливі українці таки змогли віддати свої голоси», — наголосив Барак Обама.

З новим главою Української держави готова працювати й Велика Британія. Її МЗС у письмовій заяві керівника відомства Вільяма Хейга визнало попередні підсумки виборів. Високопосадовець вважає, що українці рішуче заявили про підтримку нового майбутнього своєї країни. Тому Британія планує працювати з новим Президентом над проведенням серйозних реформ, які можуть відповідати бажанню українського народу.

У самому ж процесі волевиявлення Вільям Хейг помітив рішучість наших співвітчизників визначати власне майбутнє без зовнішнього втручання. «Велика Британія, як і більша частина міжнародного співтовариства, твердо підтримує суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України», — цитує УНІАН текст документа.

З демократичними виборами привітала Україну й Німеччина. Міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмайєр в інтерв’ю одному з українських телеканалів нагадав, що особисто протягом останніх місяців підтримував контакт із Посольством Німеччини в Києві та Генеральним консульством у Донецьку. «Передусім я радий, що вибори відбулися. Ще 4 тижні тому ми мали сумніви. Я радий, що день виборів обійшовся без великого кровопролиття. Сподіваюся на результат, який буде однозначним. Щоб країна швидко могла повернутися до спокою, а також політичної й економічної стабільності», — наголосив він.

Міністр переконаний, що президентські вибори-2014 сприятимуть стабілізації ситуації в країні, й висловлює надію, що після оцінки виборів спостерігачами ОБСЄ їхні результати визнає і наш північний сусід. Зокрема слова президента Росії Володимира Путіна про готовність відвести російські війська від українського кордону та намір визнати вибори він сприйняв з «інтересом». До речі, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у Москві на прес-конференції заявив, що президентські вибори в Україні пройшли «не без проблем», однак загалом стали позитивним кроком.

Президент Польщі Броніслав Коморовський привітав Петра Порошенка із перемогою в першому турі. Під час телефонної розмови він запросив його відвідати Польщу з візитом 3—4 червня, де відбуватимуться урочистості з нагоди Свята Свободи — 25-ї річниці перших частково демократичних виборів у Польщі.

Загалом тамтешній глава держави висловив сподівання на стабілізацію ситуації в Україні й підтвердив незмінну підтримку Польщі європейських прагнень України, готовність і далі надавати експертну підтримку для реформ у нашій державі.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт привітав Петра Порошенка як нового Президента на своїй сторінці у Twitter, назвавши це виразним результатом для України і добрим сигналом для Європи. А Президент Литви Даля Грібаускайте спрямувала вітання з демократичними виборами на сторінці у Twitter до народу України.