ПОШУКИ. «Уряд відроджує історико-пошуковий рух. Завдяки пошуковцям відтворюються сторінки історії та імена зниклих безвісті. Також ми вибудовуємо систему співпраці з пошуковцями з інших країн, тому що ця війна опалила не тільки українській народ, а й інші народі, які воювали з фашизмом. Це важливий елемент збереження правдивої історії нашого народу», – сказав Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул. Він, 22 червня 2013 року – у День скорботи та вшанування пам'яті жертв Великої вітчизняної війни - передав медаль «За боевые заслуги» родині загиблого солдата Арсентія Івлєва, який з 1943 року вважався зниклим безвісті. Медаль знайдена пошуковцями восени 2012 року під час розкопок на території Духовшинського району Смоленської області на місцях боїв 306 Рибшевської Стрєлкової дивізії (1943 рік).

«Наші солдати йшли на фронт в надії повернутися з перемогою. Вони її завоювали, але на жаль, не всі повернулися додому і доля багатьох з них досі невідома. Ми не в силах повернути загиблих у війні. Але завдяки пошуковцям повертаються імена всіх тих, хто героїчно воював проти ворогів. Знайдена медаль Арсентія Івлєва не тільки розповіла про солдата, але й дозволила повернути сім'ї пам'ять про свого Героя», – сказав Олександр Вілкул.

Арсентій Івлєв, 1894 року народження, пішов на фронт з Курської області Росії. Він вважався зниклим безвісті протягом 70 років, з 1943-го, коли від нього прийшов останній фронтовий лист.

Під час розкопок пошуковцями восени 2012 року на території Духовшинського району Смоленської області на місцях боїв 306 Рибшевської Стрєлкової дивізії (1943 рік) була знайдена медаль, яка йому належала. Останків бійця не знайдено. Пошуковики за номером ідентифікували її володаря і розпочали пошук рідних.

Знайти рідних солдата вдалося завдяки роботі Криворізького відділу Історико-пошукової організації «Пошук-Дніпро», яка є членом Всеукраїнського громадського об'єднання «Союз «Народна пам'ять», а також російським пошуковцями.

За словами керівника Криворізького відділення Олександа Гузя, спочатку вдалося знайти одну з далеких родичок солдата, яка проживає в селі Новопілля Криворізького району. Згодом у Кривому Розі знайшли дочку Арсентія Івлєва Клавдію Емчіцьку, а також онуків солдата і правнучку.

Сьогодні рідні військовослужбовця дякують пошуковцям за повернуту в сім'ю пам'ять про героя.

«Я дякую небайдужим до історії Великої Вітчизняної війни. Ця медаль стане нашою сімейною реліквією. Бажаю, щоб всі родини, чиї рідні пропали безвісті на цій війні отримали про них інформацію. Це дуже важливо для будь-якої сім'ї», - сказала донька загиблого солдата Арсентія Івлєва.

За останні три роки Уряд активізував реальну підтримку історико-пошуковим організаціям. Пошуковці Союзу «Народна Пам'ять» провели понад 950 експедицій. У ній активно бере участь молодь з усіх областей України.

За цей час виявлено останки 2000 загиблих, з яких вдалося ідентифікувати 175 людей. Також вдалося знайти більше 50 сімей, які дізналися про долю їхнього батька, діда, прадіда, який вважався зниклим безвісти десятки років.

Важливим напрямком діяльності пошуковців є створення музеїв Пам'яті Великої Вітчизняної Війни в школах і на підприємствах, проведення міжнародних Вахт Пам'яті. У цих Вахта беруть участь студенти та школярі, які під керівництвом досвідчених інструкторів проводять пошукові роботи на місцях боїв.

В Україні відновлюється практика проведення військово-патріотичних ігор «Зірниця», уроків Пам'яті, проводяться реконструкції військовий дій, організовуються зустрічі з ветеранами.

«Все це - збереження правдивої історії нашого народу», - сказав Олександр Вілкул.

АРХІВНА ДОВІДКА. Медаль «За боевые заслуги» №3211696 вручена за бойові заслуги червоноармій-цеві 7-ї роти 935 стрілецького полку 306-ї стрілецької дивізії Івлєву Арсентію Андірійовичу, 1894 року народження (уродженцю Курської області).

Підстава: наказ від 06 червня 1943 року №017, у якому значиться: «Нагороджую бувалого солдата, учасника трьох воєн, тричі пораненого червоноармійця 7 стрілецької роти Івлєва Арсентія Андрійовича за проявлені мужність і сміливість на фронті боротьби з німецькими загарбниками, за відмінне несення служби на передньому краї оборони...»