НА ЧАСІ

Понад 400 працівників ЗМІ з шести країн обговорили перспективи журналістики

У Львові пройшов Перший Львівський медіафорум. Упродовж трьох днів представники провідних українських медіа та світові експерти (загалом близько 400 учасників, серед них 45 спікерів з України, Польщі, Росії, Швеції, США, Данії) обговорювали одну з найголовніших проблем: «Куди йдуть медіа світу і чи встигне за ними Україна?».

Учасники цьогорічного медіафоруму говорили про світові тенденції розвитку засобів масової інформації, новітні стандарти журналістики та сучасні тренди в медіауправлінні. Як і прогнозували організатори, гостро дискутували медійники навколо поглядів на майбутнє журналістики та обговорювали професійні стандарти. Про морально-етичні аспекти роботи доповідали журналісти з Данії, Польщі, Росії та України. Зокрема Адам Міхнік (Польща), Міхаель Андерсен (Данія), Зураб Аласанія (Mediaport), Адам Рейхардт (New Eastern Europe), з України – Наталія Лігачова («Телекритика»), Ігор Починок («Експрес»), Мустафа Найєм («Українська правда»), Валерій Калниш («Комерсант. Україна»).

Про відповідність журналістики в Україні світовим стандартам, виховання нової генерації професіоналів говорили учасники першого Львівського медіафоруму. Фото з сайту galinfo.com.ua

Утім, сучасна журналістика не обмежується творчими питаннями, а й опікується конкурентоспроможністю ЗМІ, тому закономірною була розмова про фінансові засади та новації в управлінні. Досвідом поділилися західні колеги Крістоффер Ларссон (Aftonbladet, Швеція), Джозеф Галерно (Mezzobit, США). Корисним був і діалог бізнесу й медіа, який допоможе накреслити стратегію відносин.

Підсумком львівського діалогу стала розмова щодо дискусійної проблеми «Чи можуть регіональні медіа бути якісними і конкурентоспроможними?», адже якісна журналістика в наших реаліях не завжди успішна, передовсім фінансово.

У рамках Львівського медіафоруму вручили премії імені Олександра Кривенка у галузі журналістики. Її отримав головний редактор видання «Наші гроші» Олексій Шалайський.