ОХОРОНА ЗДОРОВ'Я

В Дніпропетровську закрили єдиний в місті венерологічний диспансер, ще кілька лікарень оптимізують

Розмови про те, що 10-ту лікарню, розташовану в центрі міста, збираються віддати церкві, ведуться в Дніпропетровську кілька останніх років. І тільки на найближчій сесії міськради запланували затвердити відповідне рішення. Також у проекті майбутнього сесійного засідання рішення щодо закриття інших міських лікарень: 3-ї, 17-ї (міський шкірвендиспансер), 22-ї та 18-ї - студентської. Дехто цей процес пов'язує з реформуванням медичної галузі. Проте в департаменті охорони здоров'я міськради стверджують: реформування тут ні до чого.

"Переглядаємо раціональне використання ліжкового фонду, який у Дніпропетровську - найбільший в Україні і перевищує норми, - зазначив начальник департаменту охорони здоров'я міської ради Олександр Рудяк. - За середніми нормами в Україні на 10 тисяч населення має бути 60 ліжко-місць, а у нас - 92. Це не пов'язано з реформуванням галузі, це через недостатнє фінансування. Антикризовий комітет при міському депутатському корпусі рекомендував нам це зробити ще півтора року тому. Ми не маємо права закривати лікарні, тому йдемо шляхом оптимізації. Це дрібні лікарні на околицях міста".

Оптимізація, за словами головного медика Дніпропетровська, виглядає таким чином. Лікарня N3, яка орендує приміщення в заводу ім. Комінтерна, перетвориться на 7-му поліклініку. 22 лікарня в селищі Таромському не має свого стаціонару -лише 20 цілодобових ліжок в поліклініці. Тут планують зробити 30 ліжок денного стаціонару, решту хворих лікувати в чотирьох інших великих медичних закладах Ленінського району міста.

Шкірвендиспансер (міська лікарня N 17) на 40 ліжок перетворять на поліклініку із 75 ліжками денного перебування. А хворих, які потребуватимуть цілодобового лікування, переведуть до 6-ї лікарні або відправлятимуть до обласного диспансеру, коли той запрацює після ремонту. "Сьогодні дерматовенерологія втратила актуальність. Більшість хвороб виліковують амбулаторно", - каже Олександр Рудяк.

Щодо 10-ї лікарні (як і студентська, вона зовсім не на околиці, а в центрі міста) він пояснив, що за Указом Президента про повернення культових споруд її таки віддають церкві. Проте залишається працювати 10 поліклініка, де також будуть денні стаціонари, а решту хворих відправлять лікуватися в інші лікарні двох районів міста.

Лікарня N18 за тим самим принципом позбавиться 40 ліжок, а 75 денних будуть у студентській поліклініці. Цілодобово лікувати студентів планують в інших медичних закладах. "За нормативами має бути поліклініка, а не студентська лікарня. Тож приводимо у відповідність", - пояснює голова міського відділу охорони здоров'я.

Натомість ці плани оптимізації не подобаються тим, кого вони стосуються. Хоч керівники лікарень, до яких нам вдалося додзвонитися, дружно відмовляються від коментарів. "Ми б висловили свою думку, однак ще хочемо працювати", -пояснюють вони свою позицію. А медпрацівниця студентської лікарні (на умовах анонімності) повідомила, що когось із персоналу переводитимуть на інше місце роботи, а декому пропонують писати заяви за власним бажанням.

Самі ж студенти побоюються, що в інших стаціонарах з них братимуть більше грошей, ніж у "своєму", адже безкоштовна медицина тільки на папері, а обслуговування буде ще гірше, ніж у студентській поліклініці, де по два тижні не вдається взяти довідку на фізкультуру. "Це також буде дуже незручно іноземним і немісцевим студентам", - вважає студент Придніпровської академії будівництва та архітектури Євген.