У дослідницькому центрі в Ґвадалахарі (Мексика) вчені винайшли спеціальні лінзи для незрячих або слабозорих людей. Ідея полягає в тому, щоб перетворити традиційну пару скелець на навігаційний пристрій, який давав би змогу таким людям вільно рухатись, оминаючи рухомі та нерухомі перешкоди. За допомогою ультразвукової технології, звукових сенсорів та системи GPS ці окуляри оснащено голосовою підказкою, яка інформує користувача про ту чи іншу перешкоду на шляху.

Схожі «смарт-окуляри» вже існували раніше, проте лише мексиканські вчені застосували ультразвукову технологію для розпізнавання предметів.

«Завдання проекту – розробка «розумних окулярів», які б допомагали слабозорим людям у повсякденному житті в таких завданнях, як розпізнавання документів, квитків, барв, та передусім – під час пересування. Окуляри визначають перешкоди на шляху та скеровують своїх власників у напрямі, заданому на GPS, за допомогою ультразвукових сенсорів та двох камер, які пропускають зображення крізь лінзи», – розповідає дослідник Альфонсо Рохас Домінґес.

Технологія також дозволяє «зчитувати» кольори та написи на вуличних покажчиках і білбордах.

Ціна такої пари скелець – від 800 до 1200 євро.

Copyright © 2014 euronews