Ханський палац у Бахчисараї — єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури. Фото УНIAН

На запитання «Чи вдалий час, щоб писати про пам’ятки?» виконавчий директор громадської організації «Вікімедіа Україна» Наталія Тимків відповідає так:

— Час на таке повинен бути завжди вдалим. Потрібно писати й розказувати про все, що в нас є або було. Не тільки для світу, а навіть самим собі, щоб усвідомлювати, що Україна — це не тільки проблеми та негаразди. І до написання статей у Вікіпедію може долучитися кожен.

У розділі Вікіпедії українською мовою про Крим, його культурну спадщину написано надзвичайно мало — менш як 4 тисячі статей. У російській Вікіпедії про Крим їх понад вісім. Мета конкурсу — наповнення Вікіпедії статтями про пам’ятки культурної спадщини Криму, а таких об’єктів понад 6 тисяч. У межах конкурсу можна створювати статті про культурні установи (музеї, галереї тощо), видатних пам’яткознавців, пам’яткоохоронців, музейників тощо.

— Міністерство культури підтримує проект «Вікімедіа Україна», спрямований на популяризацію української культури. У Криму багато українських патріотів, багато людей, які зберігають свій зв’язок з Україною. Написання статей, розміщення фотографій численних пам’яток всесвітнього, національного та місцевого значення на території Криму — спосіб продемонструвати нашу культурну багатоманітність і нашу єдність, — вважає віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко. — Крим — це рана України і всіх чесних людей світу. І ми повинні нагадувати всім, що півострів окуповано тимчасово.

Цей конкурс статей — продовження фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки». Його ідея — збирання фотографій об’єктів культурної спадщини для ілюстрування статей у Вікіпедії. За змогою організатори планують ініціювати паралельне створення статей англійською та кримськотатарською мовами.

Конкурс триватиме з 26 червня по 31 серпня 2015 року. Під час акції проводитимуть віківишколи для охочих навчитися редагувати Вікіпедію. У відкритому доступі будуть відеоуроки та інші навчальні матеріали.

У межах конкурсу планують охопити такі теми: «Пам’ятки Криму», «Крим в обличчях», «Рухомі пам’ятки Криму», «Культурна установа Криму». Визначення та нагородження переможців заплановано на вересень 2015 року.

Цей конкурс, заявила співзасновник і координатор громадської організації «Крим SOS» Таміла Ташева, нагадає тим, хто залишився на окупованій території, що материкова Україна про них не забуває. Конкурс проводять за підтримки Міністерства культури.