Золотошукачами історії називають миколаївських науковців батька й сина Євгена й Кирила Горбурових. У Центральній міській бібліотеці імені  М. Кропивницького відбулася презентація їхньої чергової спільної праці. Вийшла у світ друга книжка серії «Історії для історії». До неї увійшли нариси про історичні події ХХ століття на півдні України і про людей корабельного краю. Автори представили маловідомі й зовсім не відомі матеріали і документи, вивчили цікаві факти та події, які трапилися в часи Першої і Другої світових війн, у післявоєнний період, розповіли про знаних миколаївців і про тих, кого незаслужено забули.

Як зазначив на презентації кандидат історичних наук лауреат обласної премії імені  М. Аркаса Євген Горбуров, «героями нарисів стали корабели, діячі науки і культури, педагоги, будівельники, льотчики, моряки. Усі вони зробили значний внесок в економічний, культурний і духовний розвиток Миколаєва.

На презентації були присутні й самі герої публікацій, і родичі тих, кого вже немає серед живих. На заході виступила донька капітана Степана Полікарповича Бєляєва Надія Степанівна Лозенко. Саме її батькові присвячено розділ «Герой-земляк повертається із забуття». Виявилося, що Степан Бєляєв був капітаном на кораблі «Декабрист» і доставив під час Другої світової війни перший вантаж за договором ленд-лізу до Мурманська. Корабель зазнав аварії, і з усієї команди врятувалося лише кілька людей. Серед них і капітан Бєляєв. Щоденники капітана передала авторам книжки його дочка.

Цікава історія ще одного героя Володимира Савовича Апанасевича, який, незважаючи на похилий вік, прийшов на презентацію. Йому присвячено розділ «Душа в тільняшці». Володимир Апанасевич був випускником першого набору Соловецької школи юнг 1943 року, куди добирали найбільш фізично здорових і грамотних дітей з усього колишнього Союзу.

Теплими словами згадали Генріха Михайловича Орлова, полковника, заслуженого льотчика СРСР, який віддав авіації 33 роки. Саме він був одним з ініціаторів створення на базі льотної школи леваневців колективу художньої самодіяльності. А однополчани народного ансамблю «Співаюче крило» виконали на пам’ять про Орлова кілька музичних творів. Звучали на презентації й вірші лауреата Шевченківської премії голови Миколаївської організації Національної спілки письменників України Дмитра Кременя. Він присвятив їх миколаївському корабелові Вікторові Ставицькому.