Міністерство економіки та Інститут глобальних змін Тоні Блера поглиблюють співпрацю із залучення інвестицій, підтримки українського підприємництва та гуманітарного розмінування. Про це йшлося під час зустрічі першого віцепрем’єр-міністра — міністра економіки Юлії Свириденко з експрем’єром Фінляндії, а нині стратегічним радником із програм реформування політичних лідерів Інституту глобальних змін Тоні Блера Санною Марін.

Санна Марін і Юлія Свириденко (обидві у центрі) разом з командами обговорили застосування  сучасних рішень та технологій. Фото з сайту me.gov.ua

«Хочу подякувати колегам з Інституту Тоні Блера за плідну зустріч. Ми обговорили нагальні питання, зокрема гуманітарне розмінування. Для нас це надзвичайно важливий процес, адже багато українських сільськогосподарських земель залишаються замінованими, а це не дає нам змоги повною мірою розвивати агропромисловість і відповідно збільшувати загальний ВВП України. Домовилися із британськими колегами, що вони допоможуть Україні із залученням сучасних рішень і технологій у гуманітарному розмінуванні», — наголосилаЮлія Свириденко.

Під час зустрічі сторони обговорили інструменти та можливості для збільшення залучення інвестицій в українську економіку.

«Одне з головних завдань уряду — побудова самодостатньої економіки. Для цього нам потрібно підтримувати підприємців, які створюють додану вартість та робочі місця. Саме для цього ми розробили державну програму «Зроблено в Україні», яка визначає пріоритетність українських виробників для національної економіки. Задля розвитку українського бізнесу нам треба забезпечити залучення інвестицій в Україну, розширити інструменти страхування від воєнних ризиків, а також збільшити можливості для українського експорту. Домовилися, що Інститут Тоні Блера допоможе уряду оптимізувати й консолідувати всі платформи зі сприяння інвестиціям та державні програми підтримки бізнесу», — продовжилаЮлія Свириденко.

Сторони обговорили перспективи переходу до безготівкової економіки, перспективні галузі для інвестицій, реалізацію майбутніх спільних проєктів та можливості більшого залучення британських інвесторів до відбудови нашої країни. Ішлося й про гендерну політику на ринку праці та створення стимулів для повернення українців додому.

Із Санною Марін зустрівся й керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, який подякував за її зусилля, спрямовані на підтримку України, зокрема у складі Міжнародної робочої групи, а також у межах Інституту глобальних змін Тоні Блера.

«Дуже важливо, що ви приєдналися до цієї групи. Ми чекаємо від неї великих результатів для України та колективної безпеки євроатлантичного регіону», — зазначив очільник Офісу глави держави.

Він висловив переконання, що запрошення нашої країни до Альянсу не призведе до ескалації, а навпаки, буде свідченням сили західних демократій.

Андрій Єрмак акцентував на важливості продовження підтримки України з боку партнерів, зокрема фінансової, оборонної, політичної.

Керівник Офісу Президента поінформував Санну Марін про підготовку першого Глобального саміту миру у Швейцарії та співпрацю в цьому напрямі із ключовими партнерами й країнами Глобального Півдня.

Санна Марін зазначила, що крім співпраці з Міжнародною групою разом із представниками Інституту Тоні Блера допомагає Україні в інтеграції з ЄС. За словами колишньої прем’єр-міністра Фінляндії, в межах цього процесу в неї заплановано зустрічі із представниками українського уряду та відвідання певних об’єктів.

Джерела: Міністерство економіки
Офіс Президента