Учора Кабінет Міністрів схвалив проект Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Проект акта на засіданні Уряду представила перший заступник Міністра соціальної політики Ольга Крентовська.

Вона, зокрема, поінформувала, що зазначений документ було розроблено Мінсоцполітики в рамках підготовки до ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція) та імплементації її положень на національному рівні.

Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 15.09.2013 № 341 «Про затвердження Державної цільової соціальної програми підтримки сім’ї до 2016 року», пунктом 4 Плану заходів щодо забезпечення виконання положень Європейської соціальної хартії (переглянутої) на 2015-2019 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.05.2015 №450-р.

Проект Закону спрямований на реалізацію положень Національної стратегії у сфері прав людини, затвердженої Указом Президента України від 25.08.2015 №501/2015.

Зокрема, ним пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю України; Кодексу України про адміністративні правопорушення; Цивільного процесуального кодексу України; Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків»; Закону України «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю»; Закону України «Про судовий збір»; Закон України «Про Національну поліцію».

«У разі ухвалення парламентом це буде не просто закон, це — реформа, яка допоможе розв’язати болючі питання, пов’язані з домашнім насильством. Без перебільшення можу запевнити, що такої реформи в нашому суспільстві ще не було. Її реалізація сприятиме не лише гармонізації положень чинного законодавства, а й протидії дискримінації за ґендерною ознакою. Україна нарешті зможе імплементувати міжнародні стандарти протидії насильству, забезпечити комплексний підхід до запобігання будь-яким формам насильства стосовно жінок, узгодити політику ґендерної рівності й профілактику насильства, та розширити коло осіб, які підпадають під дію чинного законодавства», — зазначила заступник Міністра соціальної політики Наталія Федорович, коментуючи розроблення Мінсоцполітики та підтримку урядом законопроекту.

За її словами, в ньому йдеться і про запровадження додаткових заходів, спрямованих на створення запобіжних і захисних механізмів боротьби з усіма формами ґендерно зумовленого насильства, чим буде забезпечено відповідність законодавства України сучасним європейським стандартам у цій сфері.

Як відомо, чинне законодавство України містить певні неузгодженості (наприклад, в ньому відсутнє визначення ґендерно зумовленого насильства, яке, водночас, має багато проявів – домашнє насильство, зґвалтування, фізичні напади, переслідування, сексуальні домагання тощо). Воно не передбачає ефективного цивільно-правового захисту потерпілих, ґендерної складової у здійсненні превентивних заходів. Масштаби явища важко оцінити через брак даних, оскільки збір даних здійснюється лише щодо насильства в сім’ї, і цифри щороку збільшуються: за статистичними даними Мінсоцполітики, в Україні в 2015 році зафіксовано 103 101 звернення з приводу насильства в сім’ї, з них 89 551 — від жінок. Проте навіть ці дані не є показовими, оскільки насильство є латентним явищем, факт якого в більшості випадків приховується.

Саме тому законопроектом пропонується впровадження комплексного підходу до боротьби з цим явищем. Крім того, підкреслюють у Мінсоцполітики, новий закон забезпечить додаткові гарантії захисту права на рівність між чоловіками та жінками. Як передбачається, він водночас сприятиме і вдосконаленню цивільно-правових засобів захисту потерпілих від насильства та позитивним змінам у сферах охорони здоров’я, освіти, забезпечення добробуту дітей, умов праці, (щодо обов’язків роботодавців у частині охорони праці працюючих, тощо). 

Міністерство соціальної політики України