У департаменті соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації розпочали роботу курси жестової мови для представників системи соціального захисту населення, управління охорони здоров’я, департаменту освіти, школи-інтернату для дітей з вадами слуху та для студентів Чорноморського державного університету ім. П. Могили, які навчаються за спеціальністю «Соціальна робота».

Завданням таких курсів є прагнення зробити Миколаївщину безбар’єрною. Адже головною проблемою соціальної адаптації людей, які мають вади слуху, є доступ до повноцінного спілкування. Таке спілкування передбачає володіння спеціальними засобами, основним з яких є жестова мова. А це потребує залучення сурдоперекладачів. Проте таких фахівців на Миколаївщині надзвичайно мало. І тому спілкування двох осіб, одна з яких володіє жестовою мовою, а друга — ні, є суспільною проблемою, що обмежує можливості людей з пониженим слухом.

Як повідомили в департаменті соціального захисту, щорічно з обласного бюджету на виконання заходів програми «Безбар’єрна Миколаївщина» надають кошти на сурдопереклад новин та інших передач, що їх транслюють на телеканалі «Миколаїв», а також на підготовку сурдоперекладачів. На 2016 рік на сурдопереклад програм обласного телебачення передбачено 35 тисяч гривень, на підготовку сурдоперекладачів — 36 тисяч.

Нині в Миколаївській області проживають 1836 осіб із вадами слуху. В Україні навчання мові жестів на сьогодні має свої особливості. Так, неповнолітніх навчають у спеціалізованих школах для дітей з вадами слуху під керівництвом учителів, використовуючи спеціальні відеопідручники. З 2008 року до навчання на курсах сурдоперекладачів було залучено 230 осіб, серед них учителі, працівники служби соціального захисту населення та батьки осіб із вадами слуху.